1. yle.fi
  2. Uutiset

Mama´s Classics: "60-luvussa oli tyyliä"

Upeat autot ja hienot asut olivat pääosassa lauantaina Lempäälässä. Kymmenet autokunnat valmistautuivat hurauttamaan maanteille Porscheillaan, kuplavolkkareillaan ja Jaguaareillaan.

Kotimaan uutiset
1960-luvun asuihin sonnustautunut pariskunta istuu samalta aikakaudelta olevassa autossa.
Klassikkoautotapahtumassa myös vaatetuksella on merkitystä.Matti Vikman / Yle

Vaihmalan hovin piha-alueella oli hymy herkässä ja mieli korkealla, kun klassikkoautoilijat odottelivat pääsyä tien päälle. Suunta Lempäälästä otettiin kohti Kangasalaa, josta jatkettiin ympäri Pirkanmaata.

Mama´s Classics järjestettiin jo 11. kertaa. Paikalla oli jälleen suuri joukko klassikkoautojen ystäviä ja niiden ihailijoita.

Porsche, Jaguar, Volvo Amazon, Opel Kadett, Neckar, Lada, Mercedec-Benz, Volkswagen, MG... siinä otos säihkyvistä ajopeleistä, joiden omistajien kasvoilta paistoi tyytyväisyys.

Suurin osa autoista oli peräisin 1970-luvulta, mutta oli joukossa muutama uudempi tai vanhempi harvinaisuus. Kaukaisin osallistuja oli kotoisin Uudesta-Seelannista.

Kansainväliset esikuvat

Mama´s Classicsin esikuvia ovat Ruotsissa ja Keski-Euroopassa järjestettävät klassikkorallyet. Järjestäjien mukaan kyseessä ei ole kokoontumisajo eikä nopeuskilpailu, vaan tavoitteena on kehittää autonkäsittelytaitoja ja viettää mukavaa aikaa perheen ja samanhenkisten seurassa.

Täällä on mukana ihmisiä, jotka ovat osallistuneet joka vuosi.

Juha Kivimäki

Tapahtuman nimi tulee valkeakoskelaisesta bistrosta nimeltään Mama´s Cafe. Ensimmäisessä Mama´s Classicsissa oli mukana kymmenkunta autokuntaa, sittemmin määrä on noussut 50-60:een.

– Täällä on mukana ihmisiä, jotka ovat osallistuneet joka vuosi, tapahtuman järjestäjä Juha Kivimäki kertoo.

Ajajakokouksen jälkeen autokunnat kokoontuivat Vaihmalan hovin pihalle. Tarkoin varjeltu salaisuus tämänkertaisesta reitistä oli juuri kerrottu osallistujille.

Aikakauden asut kiinnostavat

Vihreässä avoautossa istuu pariskunta, jonka vaatetus sopii mainiosti englantilaiseen MG:hen. Auto on vuodelta 1965 ja se on siitä harvinainen, että se tuotiin Suomeen samana vuonna.

Nykyisillä omistajillaan menopeli on ollut vajaa kymmenen vuotta. Omistajien mukaan autolla tulee ajettua lähinnä vain asu-ajoneuvokilpailuissa.

– Kyllä tämä on yhteinen harrastus. Itseäni kiinnostavat eniten asut, 60-luvussa oli tyyliä, Merja Syrjämäki naurahtaa.

– Hyvin on MG pelannut. Perushuollot teen itse ja näihin saa hyvin osia Englannista, Heikki Syrjämäki kertoo.

Lue seuraavaksi