1. yle.fi
  2. Uutiset

Lepomäki: Suomi voi hakea Nato-jäsenyyttä ilman kansanäänestystä – HS: Orpo ja Stubb samoilla linjoilla

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Elina Lepomäki toivoo, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä lähivuosina. Hän pitää todennäköisenä, että Ruotsi hakee puolustusliitto Naton jäseneksi vuonna 2018.

politiikka
Kokoomuksen puheenjohtajakisan ehdokkaat Elina Lepomäki ja Alexander Stubb kampanjoivat perjantaina Oulussa.
Kokoomuksen puheenjohtajakisan ehdokkaat Elina Lepomäki ja Alexander Stubb kampanjoivat perjantaina Oulussa. Yle

Suomen turvallisuusympäristö on kansanedustaja Elina Lepomäen mielestä muuttunut viimeisen kahden vuoden aikana niin paljon, että Nato-hakemuksen kanssa ei kannata aikailla.

Lepomäen mukaan päätöksen voi tehdä tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa. Hän pitää todennäköisenä, että Ruotsi hakee Nato-jäsenyytta vuonna 2018.

– Valtion keskeisin tehtävä on ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuudesta huolehtiminen. Siksi on outoa, että näistä asioista järjestetään joka tapauksessa kansanäänestys, vaikka valtaoikeudet ovat perustuslain mukaan hyvin selvät, Lepomäki sanoo.

Elina Lepomäki korostaa, että hänellä ei periatteessa ole mitään kansanäänestyksiä vastaan. Hän toivoo, että Suomessa aloitetaan aktiivinen kansalaiskeskustelu siitä, mitä Nato tarkoittaa ja mitkä Nato-jäsenyyden kustannukset ovat. Sen jälkeen kansalaisilla olisi tarpeeksi tietoa asiasta.

– Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos turvallisuustilanne muuttuu nopesti, Nato-jäsenyyttä voi hakea myös ilman kansanäänestystä.

Elina Lepomäki kilpaillee Kokoomuksen puheenjohtajuudesta valtiovarainministeri Alexander Stubbin ja sisäministeri Petteri Orpon kanssa.

Stubb ja Orpo kommentoivat tänään lauantaina Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että jäsenyyshakemus ei välttämättä edellytä kansanäänestystä. Kumpikaan ei kuitenkaan sulkenut kansanäänestyksen järjestämistä pois.

Kokoomuksen puoluehallitus linjasi torstaina, että Suomen kannattaa hakea Nato-jäsenyyttä lähivuosina. Nato-kannasta päättää kokoomuksen puoluekokous. Se pidetään Lappeenrannassa kahden viikon kuluttua.

Niinistö toisti lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa kantansa, että Nato-jäsenyyden hakeminen edellyttäisi kansanäänestyksen järjestämistä.

Lue seuraavaksi