1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

”Mustakukkaisia suosivat ne, jolla on jo kaikkea” - taimitori on puutarhakasviharrastajan aarreaitta

Vanhat lajikkeet ja perinnekasvit ovat nyt arvossaan. Taimitoreilta etsitään sellaista, mitä ei kauppojen valikoimista löydy.

luonto
Minna ja Tyyne Lehtinen
Tuija Veirto / Yle

Lahdessa kuudetta kertaa järjestetty Levon taimitori on kasvattanut pikku hiljaa suosiotaan.

Taimikirppikselle voi tulla kuka tahansa myymään ylimääräisiä kasveja omasta puutarhastaan. Aina ei tarvita rahaakaan, kun taimien vaihtotorilla oman kasvin vastineeksi voi ottaa jonkun muun tuoman.

Olen käynyt täällä joka vuosi.

Minna Lehtinen

Vaatimuksena on, että myyntiin ja vaihdokkaiksi tuotavat taimet ovat puhtaita ja terveitä.

– Vanhanajan perennat ovat suosittuja, ne ovat kestäviä ja helppohoitoisiakin. Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa luomuyrttien kasvattaja ja yksi myyjä Virosta, kertoo Timo Ruohonen Lahden Puutarhaseurasta.

Lahden Puutarhaseuran ohella järjestelyistä vastaa Hyötykasviyhdistys.

Villähteeltä asuvalla Minna Lehtisellä on kaksi kassia täynnä kukkia ja hyötykasveja.

– Olen käynyt täällä joka vuosi. Perennat ja muut kiinnostavat ja täältä löytää sellaista, mitä muualta ei välttämättä saa, kertoo liuskalehtisen töyhtöangervon perhosten houkuttajaksi puutarhaansa hankkinut Minna Lehtinen.

Kasvi, jonka avulla pyramidit rakennettiin

Yhdessä nurkkauksessa käy koko ajan kuhina. Myllyojan mieheksi itsensä esittelevän vanhemman herran kulmauksessa on mittava määrä erikoisuuksia.

Mies kertoo olevansa kasvien keräilijä. Harrastus tulee ”puutarhurivanhemmilta geeneissä”.

Puutarhakasvien keräily on paljon mukavampi harrastus kuin joku postimerkkeily, koska tässä on kauneutta.

"Myllyojan mies"

– Puutarhakasvien keräily on paljon mukavampi harrastus kuin joku postimerkkeily, koska tässä on kauneutta. Ja se kehittää muuten värisilmää - olen saanut värikokeissa hyvät pisteet.

Imikköjä miehen puutarhassa kasvaa monenkirjavina, kukissa erikoisuuksina ovat mustakukkaiset.

– Esimerkiksi tummakurjenpolvessa on tummanruskea kukka, joka näyttää illalla ihan mustalta. Mustakukalliset ovat aika meneviä sellaisille, joilla on jo kaikkea. He ovat yleensä minunlaisiani keräilijöitä.

Perennoja
Takana tummakurjenpolvi ja jalokiurunkannus. Etualalla vasemmalla egyptiläinen ilmasipuli, keskellä taponlehti ja oikealla karhunlaukka.Tuija Veirto / Tle

Hyötykasveista kauppansa taimitorilla teki mm. valkokukkainen ja lehdiltään valkosipulin makuinen karhunlaukka. Myllyojan mies kehuu egyptiläistä ilmasipulia.

– Minun lapsuudessani ilmasipulia pätkittiin suoraan leivän päälle. Sen avulla on pyramiditkin rakennettu.

Kasvien keräilijän haaveena on löytää yhdestä suosikkikasveistaan talvea kestävä muoto.

– Paras perhoskasvi puddleja eli syyssyrikkä pitää viedä kellariin talvehtimaan. Toivon, että siitä jalostettaisiin Suomen talvessa ulkona menestyvä. Se on harmi että kaikkein hienoimmat kasvit eivät meillä talvea kestä.

Lue seuraavaksi