Hyppää sisältöön

Pinnan alla on rapujen hotelli – kurkista saksiniekkojen kaivamiin upeisiin koloihin

Imatralla virtaava ainutlaatuinen vesistö Vuoksi kätkee sisäänsä myös tuhansia koloihinsa kaivautuneita rapuja. Sukeltajat kutsuvat ilmentymiä rapuhotelleiksi.

Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Vuoksen pinnan alta löytyy rapuhotelli – kurkista saksiniekkojen koloihin
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Vuoksen pinnan alta löytyy rapuhotelli – kurkista saksiniekkojen koloihin

Imatralla virtaava Vuoksi pitää sisällään paljon elämää. Pinnan alla useiden kymmenien metrien syvyydessä sijaitsee rapujen sedimenttiin kaivamia koloja vieri vieressä.

Sukeltajat kutsuvat ilmentymiä leikkimielisesti rapuhotelleiksi, sillä rapujen kolot muistuttavat monikerroksista hotellia, jonka huoneisiin asukkaat ovat majoittuneet.

Tyypillistä on pari metriä korkea saviseinä, joka on tikattu ihan täyteen. Siellä on jopa tuhansia rapuja.

Jussi Honka

Sukeltajat ovat onnistuneet kuvaamaan rapuhotelleja sukellusmatkoillaan pinnan alla. Artikkelissa olevan videon on kuvannut Jussi Solehmainen.

– Ne ovat aika mielettömiä, niitä on eri syvyyksissä. Tyypillistä on pari metriä korkea saviseinä, joka on tikattu ihan täyteen. Siellä on jopa tuhansia rapuja, sukellusta harrastava Jussi Honka kertoo.

Raputietokeskuksen rapututkija Japo Jussilan mukaan vastaavia "hotelliesiintymiä" on Suomessa etenkin savipohjaisissa järvissä sekä joissa.

– Jos ravuilla ei ole riittävästi piilopaikkoja, kuten normaalisti ei ole, niin ne kaivelevat soveltuviin kohtiin piilopaikkoja, Jussila kertoo.

Hongan mukaan rapuja tapaa myös sukeltaessa, mutta kovin kauaksi hotellistaan saksiniekat eivät vaella.

– Sen tietää aina kun rapuja tulee vastaa, että lähellä on pesiä, Honka kertoo.

Vuoksen puhdas vesi miellyttää rapuja

Vuoksessa virtaava vesi on puhdasta, mistä ravut pitävät. Virtaava vesi myös muodostaa otolliset olosuhteet rapuhotelleille.

– Virta tekee otollisia muodostelmia, uria, joihin rapujen on helppo kaivaa koloja, Honka luonnehtii.

Kaivuu-urakan kesto riippuu kaivuualustan kovuudesta.

– Jos kyseessä on pehmeämpi pohja, ravulla ei mene montaakaan tuntia, kun se siirtää hiekat sivuun.

– Kun mennään kovempaan saveen, niin uskoisin, että kaivamiseen menee muutamia päiviä, Jussila arvelee.

Ravut saalistavat ja joutuvat saaliiksi

Koloja, kuten myös rapuja on erikokoisia. Sukeltajien on helppo nähdä ravut pesäkoloissaan, sillä kolot eivät ole suuria.

Pienimmät kolot ovat nyrkin kokoisia ja isompiin mahtuisi työntämään pään, mutta sieltä tulee välillä isoja rapuja kalistelemaan saksia.

Jussi Honka

– Kolot kaivetaan juuri ja juuri sen kokoisiksi, että rapu mahtuu sinne sisälle. Ravun sakset ovat poikittain pesäkolon suulla, Jussila havainnollistaa.

Honka on tehnyt saman havainnon.

– Alajuoksulla on jopa hummerin kokoisia rapuja ja yläjuoksulla vähän pienempiä. Pienimmät kolot ovat nyrkin kokoisia ja isompiin mahtuisi työntämään pään, mutta sieltä tulee välillä isoja rapuja kalistelemaan saksia, Honka kertoo.

Kolo suojaa rapua vaaroilta

Kolo on ravulle suojapaikka. Kolostaan ne saa ulos syöminen, isomman kolon kaivaminen kasvun myötä, kuoren vaihtaminen tai parittelu.

Kolon tarkoitus on suojata rapua pedoilta, kuten kaloilta sekä muilta ravuilta. Ravut ovat kannibaaleja ja syövät toisia rapuja tilaisuuden tullessa.

Välillä ravut joutuvat myös ihmisten saaliiksi.

– Heinäkuun 21. päivä (ravustuskauden alkupäivä) rapuhotellit laitetaan täyteen pyydyksiä ja vaihdetaan asukkaat, Honka veistelee.

Rapujen poistuessa kolostaan hetkeksi saman kokoluokan lajitoveri voi vallata kolon, mistä voi seurata nahistelua.

– Syksyllä naaraat laskevat mädin pyrstönsä alle ja menevät pesäkoloonsa kököttämään koko talveksi ja liikkuvat aika vähän siinä vaiheessa. Mäti hautoutuu naaraan pyrstön alla seuraavaan kesään asti, kunnes poikaset kuoriutuvat ja lähtevät liikkeelle, Jussila kertoo.

Kuoriuduttuaan ravut viettävät muutaman päivän emonsa pyrstön alla ja alkavat sen jälkeen kaivaa itselleen omaa koloa.

– Ravut tarvitsevat pesäkolon välittömästi. Vasta kuoriutuneet pienet ravut ovat haluttua ruokaa, pikkukalat ja petohyönteiset syövät niitä. Niillä on elämä aikamoista seikkailua, suurin osa syödään ensimmäisen kesän aikana.