1. yle.fi
  2. Uutiset

Vihreiden Niinistö Nato-kansanäänestyksestä: "Kokoomuksen demokratiakäsitys on vanhentunut"

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto pitävät itsestään selvänä, että mahdollinen Nato-linjan muutos Suomessa edellyttäisi kansanäänestystä. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan on huolestuttavaa, että kokoomuksessa näyttää kehittyvän näkemys, jonka mukaan Nato-kansanäänestys ei olisi välttämätön.

politiikka
Ville Niinistö
Ville NiinistöPetteri Paalasmaa / AOP

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää huolestuttavana, että kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat eivät näe Nato-kansanäänestystä välttämättömänä edellytyksenä Suomen liittymiselle sotilasliittoon.

– Tulee sellainen mielikuva, ettei kokoomus pidä omaa Nato-kantaansa sellaisena, joka voisi saada kansan enemmistön tuen. Siksi se yrittää viedä Natoon liittymistä eteenpäin ilman kansan mahdollisuutta vaikuttaa siihen. Näyttää siltä, että kokoomuksen demokratiakäsitys on vanhentunut, Niinistö sanoo.

Myös SDP:n Antti Rinne katsoo, että Natoon liittyminen olisi niin suuri ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjanmuutos, että kansanäänestys olisi ehdottomasti järjestettävä.

– En halua sen enempää kokoomuksen sisäiseen keskusteluun ottaa kantaa, Rinne toteaa.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki toteaa niin ikään, että kansanäänestys olisi itsestään selvä vaatimus.

– Kokoomus ei halua kuulla kansaa, koska se näyttäisi peukkua alaspäin. Arhinmäki arvioi.

Presidentti ja kokoomuslaiset eri linjoilla

Keskustelu kansanäänestyksen tarpeesta sai uutta tuulta lauantaina, kun presidentti Sauli Niinistö otti piikikkäin sanakääntein kantaa kansanäänestyksen puolesta.

– Olen ollut kummissani, kun kuulee sellaista, että nyt päättäjien pitää vaan päättää, koska kansa päättää kuitenkin väärin. Se on demokratiassa erikoinen perustelu, Niinistö lausui Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Elina Lepomäki sanoi eilen Yle Uutisille, että Nato-jäsenyyttä voisi hakea myös ilman kansanäänestystä, jos turvallisuustilanne nopeasti muuttuu.

Helsingin Sanomien mukaan myöskään muut kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat Petteri Orpo ja Alexander Stubb eivät pidä äänestystä välttämättömänä, vaikka eivät sulje mahdollisuutta sen järjestämisestä pois.

Lue seuraavaksi