Brittiekonomistien kanta varsin yksimielinen: Brexit olisi haitaksi maan ja kansalaisten taloudelle

Eniten haittaa olisi yhteismarkkinoiden ovien sulkeutumisesta ja investointeja syövän epävarmuuden lisääntymisestä, brittiekonomistien kerma arvioi.

Ulkomaat
Paperi, joka kertoo äänioikeudesta ja äänestyspaikasta.
Britit saivat tällä viikolla kotiinsa tiedon siitä, missä kukin voi juhannuksen aatonaattona ottaa kansanäänestyksessä kantaa maansa EU-jäsenyyteen.Andy Rain / EPA

Lähes yhdeksän kymmenestä The Observer -lehden kyselyä (siirryt toiseen palveluun) varten haastatellusta brittiekonomista on sitä mieltä, että Britannian ero EU:sta olisi maalle haitaksi. Yli 600 ekonomistille tehty kysely on lajissaan laajin.

Ipsos-MORI (siirryt toiseen palveluun)-tutkimusyhtiön haastattelemat taloustieteilijät ovat brittiekonomistien kermaa eli arvostetuimpien ekonomistijärjestöjen jäseniä, The Observer kertoo.

88 prosenttia vastaajista arvioi, että ero EU:sta ja sen tarjoamista yhteismarkkinoista todennäköisesti vahingoittaisi Britannian kasvunäkymiä viiden ensi vuoden aikana. 82 prosenttia arveli, että myös kotitalouksien tulot kärsisivät erosta, ja 61 prosenttia ennusti työttömyyden nousevan.

Vain neljä prosenttia pitää eroa hyödyllisenä

Suurimmaksi haitoiksi vastaajat nimesivät yhteismarkkinoiden ovien sulkeutumisen ja investointeja syövän epävarmuuden lisääntymisen.

Vain neljä prosenttia arvioi eron vaikutukset maan bruttokansantuotteeseen myönteisiksi, ja kahdeksan prosenttia sanoi näkemyksenään, ettei vaikutusta olisi suuntaan tai toiseen.

57 prosenttia arvioi, että bruttokansantuotteesta häviäisi viidessä vuodessa ainakin kolme prosenttia. Vain viisi prosenttia uskoi, että eron vaikutus olisi positiivinen.

Vastaosa ei nähnyt, että erosta olisi etua myöskään pitkällä tähtäyksellä: 72 prosentin mielestä negatiiviset vaikutukset näkyisivät myös 10–20 vuoden päästä. Vain neljä prosenttia arvioi, että alkunotkahdus kääntyisi siihen mennessä nousuksi.

Empivät kansalaiset ovat vaa'ankieli

Brexitiksi kutsuttu ero on kansanäänestyksen puntarissa runsaan kolmen viikon päästä. Ekonomistikyselyn tulos on hyvä uutinen pääministeri David Cameronille ja muille eron vastustajille. He ovat kampanjoinnissaan varoittaneet toistuvasti, että ero koettelesi puntaa, työllisyyttä ja palkkoja.

Eron kannattajat sen sijaan uskovat, että EU:n ulkopuolella Britanniassa olisi nykyistä vähemmän sääntelyä ja byrokratiaa eikä Britannian tarvitsisi piitata EU-maista kauppaneuvotteluissaan.

Kansalaisille tehdyissä mielipidekyselyissä eron vastustajat ja kannattajat ovat edelleen erittäin tasoissa ja kantaansa yhä miettivät ovat avainasemassa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset