1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä aikoo ryhtyä poikkeilemaan Kuussa joka vuosi tai useamminkin

Uudentyyppisen aluksen rakentamisen on määrä alkaa tänä kesänä. Alus korvaisi nykyiset Sojuz-alukset avaruusaseman liikenteessä ja lennättäisi ihmisiä Kuuhun asti.

Ulkomaat
Täysikuu nostokurjen takana
Tänne Venänä aikoo. Täysikuu kuvattuna Saksassa viime viikolla. Patrick Pleul / EPA

Venäjä kaavailee aloittavansa vuonna 2025 miehitetyt lennot Kuuhun tai sen tuntumaan joka vuosi kerran tai kahdesti, kertoo uutistoimisto Tass Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin lähteisiin viitaten. Lentoja, joista osa laskeutuisi Kuuhun ja osa lentäisi sen yli, jatkettaisiin 15 vuoden ajan.

Koelennot on määrä aloittaa vuonna 2021 miehittämättömällä aluksella. Ensimmäinen miehitetty koelento on kaavailtu kaksi vuotta myöhemmäksi.

Uudentyyppinen alus on vielä rakentamatta, mutta nimi sille on jo päätetty: Federatsija eli federaatio. Kuulentojen lisäksi se korvaa Venäjän nykyiset Sojuz-alukset, joilla hoidetaan rahti- ja henkilöliikennettä kansainväliselle avaruusasemalle.

Federatsijan rakentaminen alkaa pääsuunnittelijan mukaan tänä kesänä. Tilaa alukseen tulee 4–6 kosmonautille.

Aiempien tietojen mukaan ohjelman varsinaiseksi käynnistämiseksi vaaditaan neljä onnistunutta koetta. Niistä ainakin kahden on oltava miehitettyjä ja toisen on oltava Kuun ylilento.

Venäjä kaavailee omaa avaruussukkulaa

Federatsijan rakentava yhtiö Energia on kertonut myös toisesta projektista, joka liittyy kuulentoihin. Suunnitellun aluksen kotipaikka olisi Maan sijasta kansainvälisen avaruusaseman kyljessä. Alus sukkuloisi viemässä ihmisiä tai rahtia Kuuhun, Roskosmos kaavailee.

Energia ja Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa neuvottelevat yhteisestä avaruusasemasta, joka kiertäisi Kuuta, Energian edustaja Juri Makušenko kertoo. Hänen mukaansa asema ammuttaisiin radalleen ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Suunnitelmat ovat sangen kunnianhimoisia maalle, jonka avaruusohjelma on kärsinyt viime vuosina useita takaiskuja. Ohjelma on Venäjälle myös arvovaltakysymys. Presidentti Vladimir Putin kovisteli Roskosmosia viime kuussa, kun Vostotšnyin upouuden avaruuskeskuksen ensimmäinen rakettilaukaisu ei sujunut suunnitellusti.

Lähteet: Tass

Lue seuraavaksi