Tangomarkkinoiden finalistit selvillä: yleisön suosikiksi nousi 18-vuotias Mikael Happonen

Tangomarkkinoiden kesän kahdeksan parasta mies- ja naislaulajaa ovat selvillä. Semifinaalitapahtuma järjestettiin turkulaisessa yökerhossa sunnuntaina.

Kotimaa
Joku näistä on tuleva tangokuningatar tai tangokuningas.
Joku näistä on tuleva tangokuningatar tai tangokuningas.Titta Holanne

Turkulaisessa yökerhossa on suurta perhejuhlan tuntua. Sunnuntaista huolimatta tupa on ääriään myöden täynnä ja tuntuu siltä, että lähes kaikki moikkaavat toisiaan. Tangomaratonin seuraaminen vaatii kuntoa, sillä tangoa lauletaan aamusta iltaan.

Kaksivaiheisessa kisassa esiintyy ensiksi 64 laulajaa ja toiselle kierrokselle pääsee 32 laulajaa. Lopulta jatkoon selviää kahdeksan mies- ja kahdeksan naislaulajaa.

Seinäjokelainen Petri Ritari muistelee, että viimeisestä yrityksestä on jo yli kymmenen vuotta.

– Sama tunnelma täällä on. Helpolla ei pääse, Ritari kuvailee nykyistä tunnelmaa ja tasoa.

Heti laulun jälkeen Ritari täräyttää pohjanmaalaiseen tyyliin olevansa paras. Niinhän siinä kävi, että mies pääsi Tampereella kesäkuussa käytävään finaalin karsintaan.

Naisten juhlaa

Tuomaristo koostui tänäkin vuonna musiikin ja viihteen ammattilaisista. Tuttuun tapaan tuomaristoa vetää Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja Martti Haapamäki.

– Jälleen kerran naislaulajien taso oli hyvin tasainen ja kahdeksan finaaliehdokkaan valitseminen oli vaikeaa, Haapamäki totesi.

Sen sijaan miehissä oli Haapamäen mukaan enemmän vaihtelua.

– Mieslaulajien keskimääräinen taso oli selkeästi vaihtelevampi, mutta ei ole epäselvyyttä etteikö kärkikahdeksikosta löytyisi loistavaa kuningasta. Tuomaristoa ilahdutti erityisesti lahjakkaat Tangojuniori-ryhmässä kasvaneet nuoret laulajat, jotka hallitsevat tangot tyylillä, Haapämäki jatkaa.

Musta hevonen Jyväskylästä?

Semifinaalitapahtuman ehdoton sankari oli hallitseva tangokuningas Aki Samuli, joka on onnistunut sulattamaan lähes koko tangokansan. Hän kuvaili Turun tapahtuman tunnelmaa "älyttömäksi".

– Säälin tuomareita. Naiset ovat ihan jäätävän kova ryhmä ja miehissäkin on uutta ja vanhaa verta. Tulee niin mielenkiintoinen kilpailu, että oksat pois.

Illan aikana Aki Samulin korviin tarttui erityisesti 18-vuotiaan Jyväskylästä kotoisin olevan Mikael Happosen ääni.

– Aika tumma hyvä ääni oli kaverilla. Sellainen pieni kohahdus kävi yleisössä.

Happonen oli yllättynyt, kun tangoaktiiveista koostunut katsomo taputti rytmikkäästi lähes koko esityksen aikana hänelle.

– Oli ne aika mahtavat ja tsemppaavat. Neljä vuotta olen laulanut ja kymmenen vuotta olen soittanut pianoa, Happonen kertoi taustoistaan.

Jatkoon valitut laulajat kilpailevat jatkopaikasta Finaalin karsinnassa lauantaina 18.6, jolloin tuomaristo valitsee 6 mies- ja 6 naiskilpailijaa Seinäjoen Tangomarkkinoilla käytäviin finaalihuipennuksiin. Finaalin karsinta järjestetään Tampereella Ylen studiossa. Kilpailu lähetetään suorana lähetyksenä Yle TV1:llä ja Radio Suomessa.