Yli kolmasosa Ison valliriutan keski- ja pohjoisosasta kuolemassa

Tutkijoiden mukaan syynä on korallien vaaleneminen, mikä johtuu ilmaston lämpenemisestä.

luonto
Tuhoutunutta valliriuttaa merenpohjassa.
Australian Isoa Valliriuttaa tuhoavat paitsi hiilten marikuljetykset, myös trooppiset myrskyt, korallien vaaleneminen ja ahneet meritähdet. Kuvassa tuhoutunutta korallia Queenslandissa.Ray Berkelmans / EPA

Koillis-Australian rannikolla sijaitseva Iso valliriutta on kärsinyt pahoja vaurioita. Tutkijat varoittivat korallien laajoista vaalenemisista jo maaliskuussa, ja niitä on tutkittu siitä lähtien.

Tutkijoiden mukaan ainakin 35 prosenttia riutan pohjois- ja keskiosien koralleista on kuollut tai kuolemassa. Tutkijat selvittivät 84 valliriutan kuntoa ilmakuvilla ja vedenalaisin tutkimuksin kuukausien ajan.

Tuhoutumista aiheuttaa korallien vaalenemiseksi kutsuttu ilmiö. Kun ympäröivä vesi on liian lämmintä, korallit kalkkeutuvat ja muuttuvat valkoisiksi.

Ilmastonmuutoksen lisäksi riuttaa uhkaavat muun muassa maanviljelyn juoksutukset ja korallia syövä meritähtilaji piikkikruunu.

Vaaleneminen on tuhonnut etenkin riutan pohjois- ja keskiosien koralleita, sillä etelässä veden lämpötila on lähellä normaalia kesälämpötilaa. Tutkijoiden mukaan vaaleneminen vaikuttaa kuitenkin vähitellen myös riutan eteläosaan ja hidastaa korallien kasvamista.

Maailman suurin koralliriutta

Korallimeressä Queenslandin rannikolla sijaitseva Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta ja Unescon maailmanperintökohde. Se on noin 2 300 kilometriä pitkä ja peittää alleen yli 340 000 neliökilometrin alueen. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan valliriutalla elää muun muassa yli 400 koralli-, 1 500 kala- ja 30 merinisäkäslajia.

Australian hallitus on vakuuttanut tekevänsä töitä riutan suojelemiseksi.

Viime viikolla kävi kuitenkin ilmi, että ympäristöministeriö on painostanut YK:ta poistamaan ilmastoraportista kaikki viittaukset, jotka koskevat Australiaa ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista maailmanperintökohteisiin. Australian mukaan viittaukset haittaavat turismia ja antavat kimmokkeita aktivistien ilkivaltaan.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset