Esteettömyys jää luonnossa usein puolitiehen – Hossan kansallispuistoon pääsee vaikka rollaattorilla

Kun Suomi täyttää 100 vuotta, se saa uuden kansallispuiston. Hossan retkeilyalueen ympärille muodostuvalla puistolla on jo vanhastaan hyvä maine myös liikuntarajoitteisille sopivista reiteistä, mutta hyvää voi aina parantaa. Nyt Hossaan rakentuu kaksi niin esteetöntä reittiä kuin on mahdollista tehdä.

luonto
Nainen pyörätuolissa kulkee luonnossa telavaunun avulla
Hossan kansallispuistoon tulee useita esteettömiä reittejä.

SuomussalmiSuomi 100-vuotta -juhlavuonna avataan Suomussalmen Hossaan (siirryt toiseen palveluun) uusi kansallispuisto. Avajaiset ovat ensi vuonna, mutta koko kansallispuiston alueella tehdään jo kovalla tohinalla uudistuksia. Muun muassa kaikki reitit käydään läpi. Koska puiston on tarkoitettu kaikille, sinne halutaan myös mahdollisimman esteettömiä retkeilyreittejä.

Muikkupuron ja Lihapyörteen reiteillä (siirryt toiseen palveluun) on sopivat maastot, joihin saadaan riittävän leveät ja siedettävän pienillä korkeuseroilla olevat esteettömät reitit. Reitin suunnittelussa mukana oleva Piia Jolla Suomen CP-liitosta pitää pieniä asioita ratkaisevan tärkeinä esteettömyyden toteutumiselle.

– Esimerkiksi nuotiopaikalla on usein niin, että istuimet on usein valmiiksi laitettu, puut kiertävät nuotiopaikan ympäri. Ei siinä ole tilaa, että apuvälineellä pääsisi nuotion äärelle. Samoin sateensuojaan pitää päästä.

Pienet asiat estävät

Jolla työskentelee liitossa aluetyön suunnittelijana. Hän on kiertänyt monissa luontokohteissa, mutta monissa hyvää tarkoittavassa kohteissa on juuri näitä pieniä puutteita. On tehty melkein hyvää.

– Voisin jopa väittää, ettei ole sellaista täysin esteetöntä tehtykään vielä. Mutta silloin kun rakennetaan, niin rakennetaan alusta asti hyvin ja otetaan ne suunnittelijat ja asiantuntijat mukaan jo suunnitteluvaiheessa, niin silloin päästään jo pitkälle, sanoo Jolla.

Voimalla ei aina mennä, vaikka olisi millainen voimankimppu.

Piia Jolla

Jolla kertoo esimerkkejä luontokohteesta, jossa on hyvät invapaikat, mutta itse opastuskeskukseen ei pääse sisälle. Tai invavessoista, jossa käsisuihku on niin kaukana, ettei siihen ylety wc-istuimelta. Tai peileistä, jotka ovat niin korkealla, että niistä ei näe itseään.

– Pienellä suunnittelulla ja sillä, että rakentajalla on mielessään, kenelle hän tekee tilaa, on merkitystä.

Telakuljetin ei päässyt perille

Metsähallituksen suunnittelupäivän aikana tulevilla reiteillä tehtiin havaintoja korjausta vaativista asioista. Kämppiin tehdään pieniä muutoksia, esimerkiksi luiskista tehdään matalampia, lasketaan naulakoita alemmas, tuunataan vessat sopiviksi. Maastossa reittien rakentamisen lisäksi muutetaan taukopaikoilla nuotio- ja pöytärakenteista siten, että lähelle pääsee apuvälineellä. Myös puuceet muutetaan esteettömiksi.

Kyllä siinä vielä haasteita on, tuossa vei luonto voiton 6–0

Erkka Pitkänen

Suunnittelija Erkka Pitkänen vastaa tulevan kansallispuiston kaikista reiteistä ja niihin liittyvistä rakenteista. Hän pitää esteettömien reittien suunnittelussa asiantuntija-apua hyvin tärkeänä.

– Kaikista reiteistä ei ole tarkoitus tehdä esteettömiä, vaan sellaiset, joissa maasto antaa myöten, niin että ne saadaan rakennettua suhteellisen helposti. Meillä on pitkään käynyt erilaisia apuvälineitä käyttäviä ryhmiä, mutta nyt on tilaisuus päivittää ja katsoa, mitä puutteita ja kehitettävää on, sanoo Pitkänen.

Särkynyt laite lähikuvassa
Telavaunu rikkoutui maastossa niin, että matka katksei kesken kaiken.Heikki Rönty / Yle

Suunnittelupäivän aikana maastossa kokeiltiin sähkökäyttöistä pyörätuolikuljetinta, joka kuitenkin osoittautui liian hankalaksi ilman jatkokehittelyä. Ensin laite melkein kaatui taaksepäin törmättyään kantoon. Lopulta laitteesta irtosi tela kesken kaiken ja matka tyssäsi siihen.

– Kyllä siinä vielä haasteita on, sillä tuossa vei luonto voiton 6–0. Mutta kokonaisuutena positiivinen kokemus, vaikka laite jäikin matkan varrelle.

Pitkänen perustelee positiivisuutta hankalasta kokemuksesta tiedon saannilla ennen rakentamista.

– Meille on tärkeää, että se kokemus tulee käyttäjien kautta. Pystytään jo suunnitteluvaiheessa ottamaan kokemukset huomioon ja saadaan mahdollisemman toimivia ratkaisuja aikaiseksi.

Aina tarvitaan avustaja

Laitetta testannut Piia Jolla huomauttaa, että oltiinpa liikkeellä vaikka millaisella apulaitteella, ilman avustajaa ei luonnossa pärjää.

– Jo pelkästään turvallisuuden takia. Voimalla ei aina mennä, vaikka olisi millainen voimankimppu.

Nuotiopaikalla keitetään kahvia ja paistetaan makkaraa
Nokipannukahvit valmistuvat nuotiopaikalla. Odotellessa voi paistaa makkraa. Heikki Rönty / Yle

Luontoon pääsemistä Jolla pitää erittäin tärkeänä kenelle tahansa. Hän korostaa, ettei esteettömyys ole keneltäkään pois, vaan se antaa mahdollisuuden kaikille.

– Kyllä se on erittäin tärkeää, koska luonnossa sielu lepää ja mieli rauhoittuu. Ja ajatukset siirtyvät muualle, ei tarvitse miettiä mitään työasioita tai ongelmia.

Hossan esteettömien reittien ansiosta luonnon sielua hoitavasta vaikutuksesta pääsevät nauttimaan myös hankalammin liikkuvat – esimerkiksi rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa kulkevat.

Esteettömyys (siirryt toiseen palveluun) ja saavutettavuus on jokaiselle eri asia. Esimerkiksi jotkut liikkuvat helpommin kantoisella polulla kuin tasaisella. Esimerkiksi Hossan kansallispuiston reitit tullaan kuvaamaan eri symboleilla ja runsain valokuvin, jotta retkeilijät voivat tunnistaa itselleen sopivimman reitin.