1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Käytettyjen autojen kauppaketju Kamux keskeyttää listautumisensa pörssiin – veroja ja sosiaalikuluja maksamatta

Käytettyjä autoja myyvän Kamux Oyj:n listautumisanti keskeytetään ja listautuminen peruutetaan. Yhtiö on jättänyt usean vuoden ajalta suorittamatta ennakonpidätyksiä ja sosiaalikuluja joidenkin henkilöiden palkanluontoisista maksuista.

Kuva: Adam Bellgrau / Yle

Kamux Oyj:n hallitus on päättänyt keskeyttää 20. toukokuuta julkistetun listautumisannin, koska ilmeni, että tiettyjen palkanluontoisten maksujen osalta ennakonpidätykset ja sosiaalikulut ovat jääneet usean vuoden ajalta joidenkin henkilöiden osalta suorittamatta.

Hallitus on myös päättänyt peruuttaa Kamuxin osakkeiden listaamisen Helsingin pörssin pörssilistalle ja on toimittanut Helsingin pörssille listalleottohakemuksen peruuttamisilmoituksen.

Yhtiön hallitus on käynnistänyt ulkopuolisen konsultin toteuttaman selvityksen. Alustavan, viikonlopun aikana tehdyn selvityksen mukaan maksamattomien suoritusten kokonaismäärä mukaan lukien korot ja muut veroseuraamukset olisi suuruudeltaan noin 60 000 euroa.

Kamux on ollut yhteydessä veroviranomaisiin asian selvittämiseksi sekä verojen ja työnantajamaksujen suorittamiseksi.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajan Matti Virtasen mukaan Kamuxin joissain liikkeissä on ollut tapana maksaa osa palkasta polttoaineena. Näistä polttoaineista ei ole maksettu ennakonpidätyksiä ja sosiaalimaksuja.

Virtanen kertoo Kamuxin tiedotteessa listautumisen keskeyttämisestä.

– Voimme toimia vain vastuullisesti, hoitaa asiat kuntoon ja siten mahdollistaa yhtiön listautuminen tulevaisuudessa. Tämän vuoksi päätimme keskeyttää listautumisannin. Tilanne on äärimmäisen valitettava, varsinkin kun kiinnostus sijoittajien keskuudessa yhtiötä kohtaan on ollut vahvaa.

Miljoonien eurojen korvausvaatimus

Kamux on saanut alustavan korvausvaatimuksen yhdeltä yhtiön entiseltä osakkeenomistajalta liittyen kauppahintaan, jolla KMX Holding Oy (nykyinen Kamux Oyj) osti kyseisen osakkeenomistajan osakkeet keväällä 2015 sovittuun hintaan.

Korvausvaatimuksen suuruus on noin 10 miljoonaa euroa. Yhtiö pitää sekä vaatimuksen perusteita että vaadittua korvauksen määrää perusteettomana ja tulee vastaamaan korvausvaatimukseen tämän mukaisesti. Korvausvaatimuksella ei ollut vaikutusta päätökseen listautumisen peruuttamisesta, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Yleisö- ja henkilöstöannissa yhtiön osakkeista maksettu merkintähinta maksetaan takaisin merkitsijöille listautumisannin ehtojen mukaisesti.

Kamux on vuonna 2003 toimintansa aloittanut käytettyjen autojen sekä niihin liittyvien palveluiden myyntiin erikoistunut autoliikeketju. Kamuxilla on tällä hetkellä 34 autoliikettä Suomessa, yhdeksän Ruotsissa, ja se avasi ensimmäisen autoliikkeensä Saksassa joulukuussa 2015.

Kamuxin liikevaihto vuonna 2015 oli 310 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli keskimäärin 271 työntekijää. Yhtiön pääkonttori on Hämeenlinnassa.