1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Susikas, Tammela

Hämeen vuoden kyläksi valitulla Susikkaalla on oma luomuorkesteri

Kylätalo ja oma orkesteri, siinä Vuoden 2016 hämäläiskylän vahvuudet. Susikkaan kylästä löytyy myös idyllinen maalaisraitti.

Susikkaan Sohlot kajauttivat Vuoden kylä-nimityksen kunniaksi oman laulunsa. Kuva: Elina Leppänen

Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kyläksi 2016 Susikkaan (siirryt toiseen palveluun) Tammelasta.

Susikas sijaitsee Tammelan pohjoisosassa. Kylässä on 70 taloutta.

– Susikkaan kyläyhteisön toiminta on ajan hermoilla olevaa, uudistuvaa ja yhteistyötä rakentavaa, samalla se perustuu kyläläisten tarpeisiin ja voimavaroihin, kirjoitetaan valinnan perusteissa.

Kylän sydän on omin käsin 25 vuotta sitten rakennettu kylätalo, joka on ahkerassa käytössä. Leader-rahoituksella kylätalo saa kohta kunnon keittiö- ja tanssitilat.

Tansseilla onkin suuri taloudellinen merkitys kylän aktiivisuuden ylläpidossa. Vuodessa järjestetään kymmenet tanssit, joita tahdittaa kylän oma orkesteri Susikkaan Sohlot.

Pieni kyläyhteisö on tätä nykyä myös työnantaja. Palkattu kyläavustaja pitää huolta kylätalosta ja auttaa myös asukkaita pienissä arjen askareissa.

Kyläläisten yhteenkuuluvuutta hoidetaan myös itse rakennetulla laavulla.

Vuoden hämäläiskylä julkistettiin Hämeen kyläpäivillä (siirryt toiseen palveluun) Forssassa Koijärven koulu-päiväkodilla lauantaina.

Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi nousi Pirjo Poutanen Koijärveltä

Pirjo Poutaselle tuli täytenä yllätyksenä hänen valinsan Kylätoiminnan tiennnäyttäjäksi. Kuva: Eli Leppänen

Hämeen kyläpäivillä nimettiin myös uusi kylätoiminnan tiennäyttäjä. Tällä kertaa nimityksen sai Pirjo Poutanen Koijärveltä.

Viestinnän lehtori Poutanen muutti Forssan kaupungin Raitoon kylälle 2000-luvun vaihteessa.

Poutanen on alusta asti ollut aktiivisesti mukana kaikessa koko Koijärven aluetta kehittävässä toiminnassa, mutta myös seudullisessa ja maakunnallisessa toiminnassa.

Nimityksen saatesanoissa kerrotaan, että Pirjo Poutanen on aloitteellinen ja rohkea tiennäyttäjä, kylätoiminnan arjen tekojen puolestapuhuja ja arvon esille tuoja.