1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leseet

Ruisleseellä voi olla hyviä terveysvaikutuksia

Ruisleseestä on löydetty uusia yhdisteitä, joilla saattaa olla terveysvaikutuksia. Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan ruisleseessä on bioaktiivisia yhdisteitä, joiden vapauttaminen sai tutkimushiiret laihtumaan.

Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa on todettu, että rukiinjyvän uloimmassa kerroksessa eli leseessä on runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä, fytokemikaaleja.

Ne ja kuitu selittävät mahdollisesti tutkimuksissa havaittuja viljojen terveysvaikutuksia. Väitöstutkimus lihavilla hiirillä osoitti, että ruisleseen syönti johtaa ennestään viljoille tuntemattomien yhdisteiden erittymiseen virtsaan. Aiemmin tällaisia yhdisteitä on havaittu sitrushedelmissä ja äyriäisissä, mutta niitä ei ole aiemmin yhdistetty viljoihin.

Varmuutta ei kuitenkaan vielä ole siitä, ovatko yhdisteet peräisin suoraan leseestä vai saako leseen syönti mikrobit tuottamaan näitä yhdisteitä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että leseen kuiturakenteen muokkaaminen lisää elimistön terveyshyötyä, joka näkyy suotuisana vaikutuksena tutkimushiirten painoon.

Runsasrasvaisella ruokavaliolla olleet hiiret laihtuivat vasta, kun valtaosa fytokemikaaleista saatiin esikäsittelyn avulla vapautettua leseen kuidusta. Väitöskirjatutkimus antaa aihetta ihmisillä tehtäviin jatkotutkimuksiin rukiin suotuisista terveysvaikutuksista.

Filosofian maisteri Jenna Pekkisen väitös tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella lauantaina 4. kesäkuuta.