Uniterapeutti neuvoo valoisassa kesäyössä tuskailevia: Tärkeintä on pimennys

Valon lisääntyminen kiihdyttää verhokauppaa, sen sijaan melatoniinia ostetaan enemmän talvisin. Uniterapeutti on jopa pohtinut sitä, onko joillain ihmisillä omasta takaa paksummat silmäluomet, mikä tekee kesävalossa nukkumisesta helpompaa.

terveys
Nainen nukkuu.
Eila Haikarainen / Yle

Valoisilla kesäöillä on nurjempikin puoli: jatkuvassa valossa uni ei tahdo tulla. Uniterapeutti Susan Pihl sanoo, että valo vaikuttaa ihmisen fysiologiaan.

– Melatoniini on pimeässä erittyvä hormoni, joka aloittaa nukkumisen ja ylläpitää unta. Sen eritys vähenee valossa.

– Ensimmäinen keino tietysti on se, että pimentää makuuhuoneen. Ihminen tarvitsee pimeyttä ja myös viileyttä nukkuakseen hyvin. Jos valon takia ei pysty nukkumaan, pimennysverho tai silmämaski voi auttaa, Pihl jatkaa.

Susan Pihlillä on vuosikausien kokemus univaikeuksissa olevien ihmisten auttamisesta. Pihl on havainnut, että ihmisten välillä on eroja valossa nukkumisessa.

– Olen miettinyt, voisiko se liittyä siihen, että osa nukkuu missä vain eli on hyvä nukkuja. Mutta sitten joillakin on varmaan paksummat silmäluomet eli valo ei tule niistä sillä tavoin läpi. Minusta tuntuu, että monia häiritsee enemmän se tietoisuus, että on valoisaa.

Kaikesta huolimatta Pihl ei kuitenkaan ole havainnut, että esimerkiksi hänen vastaanotolleen hakeuduttaisiin univaikeuksien takia kesällä enemmän. Valo näyttää antavan suomalaisille lisäenergiaa.

– Kesä ja valoisuus noin muuten lisäävät hyvää mieltä. On ihanaa, kun voi olla ulkona pitkään ja ihmiset oikeastaan nukkuvat vähemmän, eikä unettomuus niin haittaa. Sitten kun tulee syksy ja pimeä, kaikki ongelmat korostuvat enemmän.

Verhot myyvät kesällä, melatoniini talvella

Päivien pidentyminen näkyy verhokaupoilla. Se on havaittu esimerkiksi S-ryhmässä, kuten siihen kuuluvissa Prismoissa ja Kodin Terra -myymälöissä.

– Maalis-elokuussa verhoja myydään 20 prosenttia enemmän kuin syys-helmikuussa. Verhokauppa näyttää painottuneen kesään, vaikka joulunkin aikaan moni saattaa vaihtaa verhot, sanoo SOK:n valikoimapäällikkö Emilia Lehtonen.

Viidenneksen lisäys tulee verhojen myyntiin kokonaisuudessaan, ei pelkästään pimentävien sivuverhojen ja rullakahtimien myyntiin.

Myös Anttilassa on nähty valoisuuden ja verhojen myynnin yhteys.

– ​Ilman muuta kevään valoisat illat näkyvät sekä pimentävien verhojen ja kaihtimien myynnissä selkeänä kysynnän kasvuna ja myyntipiikkinä. Osassa tuotteista kysyntä on yllättänyt, kuvailee ostaja Sari Ahlqvist Anttila Oy:n hankinnasta.

Sen sijaan uneen vaikuttavan melatoniinin myynti ei kesäaikaan näytä lisääntyvän. Johtava proviisori Laura Ahonen Yliopiston Apteekista kertoo, että melatoniinia myydään talvellä enemmän.

– Valo kyllä häiritsee unirytmiä, mutta kesällä valvomista ei ehkä koeta niin hankalaksi, Ahonen arvioi.