1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pori aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – lomautukset mahdollisia

Porissa aloitetaan koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut. Irtisanomisia ei ole tulossa, mutta neuvotteluilla haetaan 13 miljoonan euron säästöjä.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Porissa aloitetaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Niiden piirissä on noin 6 500 ihmistä. Kaupunginhallituksen maanantaina tekemä päätös neuvottelujen aloittamisesta oli yksimielinen.

Yt-neuvottelujen tavoitteena on saada 13 miljoonan euron säästöt. Taustalla on kaupunkia uhkaava budjettiylitys, 12 miljoonaa euroa, joka johtuu verotulojen vähenemisestä ja valtionosuuksien heikkenemisestä sekä hallintokuntien ylityksestä.

Jo viime vuonna Porin kaupunki teki alijäämäisen tuloksen.

Meidän on löydettävä säästöjä kaikesta toiminnasta yhdessä henkilöstön kanssa.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Ei irtisanomisia

Yt-neuvotteluilla ei haeta irtisanomisia, mutta lomautukset ovat mahdollisia.

– Irtisanomiset eivät ole keinovalikoimassa, koska meillä on taustalla kuntaliitos, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo.

Ensisijaisesti tavoitteena on vähentää väkeä eläkepoistumalla ja muilla vapaaehtoisilla keinoilla, vähentää määräaikaisuuksia, karsia henkilöstöetuuksia ja tarjota henkilöstölle talkoovapaita. Myös ostopalveluita yritetään vähentää.

– Meidän on löydettävä säästöjä kaikesta toiminnasta yhdessä henkilöstön kanssa. Ketään ei irtisanota, mutta jos on todennäköistä, ettei tavoite muutoin toteudu, vaihtoehtona on henkilöstön lomauttaminen, kaupunginjohtaja Luukkonen sanoo.

Luukkonen sanoo olevansa itse valmis ottamaan osaa talkoovapaisiin muun henkilöstön mukana. Yt-neuvottelut alkavat 7. kesäkuuta.