Eikö tumppaaminen onnistu? Syy voi löytyä geeneistä

Onnistuminen tupakoinnin lopettamisessa on paljolti kiinni geeneistämme. Jos nikotiini poistuu kehosta nopeasti, ei nikotiinipurukumista ole välttämättä hyötyä. Identtiset kaksoset ovat avainasemassa räätälöityjen vieroitushoitojen kehittämisessä.

Kotimaa
Tupakasta karistetaan tuhkat tuhkakuppiin.
Seppo Sarkkinen / Yle

Samoilla geeneillä varustettuja identtisiä kaksosia tutkimalla on jo pystytty osoittamaan, että yli puolet nikotiinin aineenvaihduntanopeudesta selittyy perintötekijöillä.

– Mitä nopeampaa nikotiinin poistuminen kehosta on, sitä enemmän tupakkaa kuluu ja sitä vaikeampi siitä on myös päästä eroon, sanoo Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Jaakko Kaprio.

Geenitietoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää, kun valitaan tehokkainta menetelmää tupakoinnin lopettamiseksi. Jos nikotiini poistuu kehosta nopeasti, korvaushoidoista, kuten nikotiinipurukumista, ei välttämättä ole hyötyä.

– Jos tavoitteena on savuton Suomi, täytyy tietää, kenelle tupakoinnin lopettaminen on biologisesti helpompaa ja kenelle vaikeampaa. Tämä mahdollistaa vierotusklinikoille uusia metodeja, Kaprio sanoo.

Harva onnistuu lopettamaan ilman apua

Sama koskee alkoholia. Nopeus, jolla maksa polttaa alkoholia, on kiinni myös perimästä. Ja mitä nopeammin alkoholi poistuu elimistöstä, sitä helpommin tulee juotua liikaa.

Tupakka ja alkoholi aiheuttavat yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia, mutta hoitomuodot ovat vielä tällä hetkellä suppeat. Geenitiedon perusteella on tulevaisuudessa mahdollista räätälöidä kullekin sopiva hoito.

– Tällä hetkellä vain kolme prosenttia ilman tukea lopettaneista on savuttomia vuoden päästä, Kaprio sanoo.

Kaksostutkimukset ovat osa laajempaa pyrkimystä tehostaa vierotushoitoja. Tupakointiin, alkoholismiin ja lihavuuteen liittyviä kaksostutkimuksia tehdään parhaillaan Helsingin yliopistossa.