Hyppää sisältöön

Uponneen ravintolalaivan öljyvahingosta ja nostosta tulossa kallis lasku Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupunki on päättänyt siirtää osittain uponneen ravintolalaiva Teemun omalla kustannuksellaan pois Vanajavedestä, ellei omistaja siirrä sitä kuluvan viikon loppuun mennessä. Huonokuntoisesta laivasta on valunut öljyä veteen ja rantaan. Kaupunki on tehnyt asiasta poliisille tutkintapyynnön.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Huonokuntoinen ravintolalaiva otti keväällä pohjakosketuksen ja siitä on valunut öljyä sekä veteen että rantaan. Pelastuslaitos puomitti laivan toukokuun alussa. Puomeja on myös jouduttu vaihtamaan, ettei edelleen vedessä oleva öljy pääse leviämään.

Pelastuslaitos arvioi, että Vanajaveteen päässeen öljyn määrä on maksimissaan noin sadan litran tienoilla. Öljyvahingon siivoukseen päästään vasta, kun alus on saatu pois paikaltaan.

Pelastuslaitoksen arvion mukaan pelkästään öljyntorjunnan toimenpiteistä ja rannan puhdistamisesta on tulossa jo noin 10 000 euron lasku eikä aluksen siirtäminenkään ole halpaa puuhaa.

Ravintolalaivat Teemu ja sen vieressä oleva Tyyne ovat Seagullsit Oy -nimisen yrityksen omistuksessa. Hämeenlinnan kaupungilla ei ole voimassa olevaa vuokrasopimusta yrityksen kanssa, ja kaupungilla on saatavia yritykseltä kahden vuoden ajalta.

Lasku lähtee perään

Hämeenlinna on kehottanut omistajaa siirtämään ravintolaivat Teemun sekä Tyynen pois jo aiemmin keväällä. Kaupunki antoi lisäksi ympäristönsuojelulain tarkoittaman väliaikaisen määräyksen siirtää huonokuntoinen Teemu 27. toukokuuta mennessä.

Omistaja on määräajan umpeutumisen jälkeen puolestaan antanut vastineen asiasta kaupungille, jossa kiistetään ympäristönsuojelulain mukaiset rikkomukset ja laiminlyönnit. Samalla omistaja on ilmoittanut siirtävänsä laivan tämän viikon loppuun mennessä.

Jos näin ei tapahdu, aikoo Hämeenlinnan kaupunki siirtää laivan omalla kustannuksellaan pois lisävahinkojen välttämiseksi. Omistajalle siirrosta ja muista kuluista lähtee lasku täysimääräisenä.  

Kaupunki on tehnyt asiasta myös ympäristönsuojelulain mukaisen tutkintapyynnön poliisille.