Ison ostoskeskuksen peruuntuminen ei innosta kilpailijoita Vaalimaalla – "Tilanne kuin autokaupassa"

Vaalimaa Shopping Centerin mahdollinen kaatuminen ei saa aikaan ilonkiljahduksia alueen muiden kauppahankkeiden puuhamiehissä. Raja-aseman kupeessa haluttaisiin kaupata muun muassa luksusmuotia ja kodintarvikkeita.

Kotimaa
Havainnekuva Vaalimaalle suunnitellusta Outlet-keskuksesta
Vaalimaa Shopping Center Oy

Venäjän heikko taloustilanne hidastaa Vaalimaan kauppahankkeiden etenemistä. Alueen hankkeista suurin on Apollo-Rakenteen suunnittelema 60 000 kerrosneliön kauppakeskus, jossa on tarkoitus myydä muun muassa kodintarvikkeita.

Hanke ei ole edennyt aivan halutulla tavalla, ja yhtiön mukaan projekti vaatii vielä ponnistelua. Apollon kauppakeskuksen kaavoitus on vielä kesken.

Virolahden kunta kertoi viime viikolla purkavansa Vaalimaa Shopping Centerin vuokrasopimuksen maksurästien vuoksi. Paikalle oli jo ehditty rakentaa kauppakeskuksen perustukset. Apollo-Rakenteen toimitusjohtaja Mikko Mantereen mielestä yhden hankkeen kompurointi ei ole hyväksi alueen muille projekteille.

– Ikävä uutinen se on. Tilanne on vähän kuin autokaupassa, jossa kauppias mielellään näkisi liikkeensä vieressä toista merkkiä myyvän liikkeen. Eikä niin, että lähellä ei ole mitään muuta, sanoo Mantere.

Muotiin keskittyvä Zsar Outlet Village ei ole vielä saanut kasaan riittävästi sitovia sopimuksia vuokralaisilta. Toimitusjohtaja Sami Vainiomäen mukaan kansainväliset muotibrändit ovat olleet kuitenkin kiinnostuneita. Rakentaminen voisi alkaa parhaassa tapauksessa vuodenvaihteessa.

Zsar Outletin rakennuslupa edellyttää, että kauppakeskuksen rakentaminen alkaa viimeistään syksyllä 2018. Muotivaatteiden lisäksi tarjontaan kuuluisi myös urheilu- ja kodintarvikekauppaan keskittyviä myymälöitä. Vaalimaa Shopping Centerin kaatuminen ei olisi Vainiomäen mielestä hyvä asia. Muotibrändien osalta markkinoilla on ollut hänen mukaansa hiljaista jo muutaman vuoden ajan.