1. yle.fi
  2. Uutiset

Junnufutaajien määrät kasvavat – kentän laidalle tarvitaan yhä enemmän vapaaehtoisia aikuisia

Juniorijalkapallon kasvaneet harrastajamäärät tarkoittavat samalla tarvetta yhä suuremmalle joukolle vapaaehtoisia valmentajia, huoltajia ja toimitsijoita. Tänään tiistaina Seinäjoella pelatussa Kaikki Pelaa -koulujalkapallon lopputurnauksessa käytössä oli vain vihreä kortti erityisen reiluille pelaajille.

urheilu
Kaikki Pelaa -koululaisjalkapalloturnaus pelattiin Seinäjoen Raviradalla 2016
Kaikki Pelaa -koululaisjalkapalloturnaus pelattiin tänä vuonna Seinäjoen Raviradan viheriölläValtteri Välimäki/Yle

Kurikassa jalkapallokentillä käy tänä kesänä vilske, kun paikalliset nuoret kerääntyvät harjoittelemaan. Kurikan Ryhdin jalkapallojaoston puheenjohtaja Aki Kulkula kertoo seuran pelaajamäärien kasvaneen viime vuosien aikana vauhdilla. Selitys saattaa löytyä seuran kasvattamasta markkinointipanostuksesta, mutta myös hyvistä puitteista harrastaa lajia.

– Meillä Kurikassa kentät ovat todella hyvät ja harrastajamaksut ovat pysyneet kohtalaisina. Ainoa, mikä tällä hetkellä puuttuu on palloiluhalli ja senkin rakentamisesta tehdään juuri kaupungin kanssa sijaintikartoitusta.

"Valmentajia ja toimitsijoita ei voi olla liikaa"

Kurikan Ryhdin riveissä pelaa tänä kesänä yli 180 nuorta kuudessa eri joukkueessa. Yksi joukkueista on kasattu yhteistyössä Ilmajoen Kisailijoiden kanssa.

– Molemmilla seuroilla oli 14 -vuotiaissa pojissa pieni pelaajavaje, joten lopulta päädyimme perustamaan yhteisen kuntarajat ylittävän joukkueen. Pienillä seuroilla tämä on melko tavanomaista, jotta toimintaa kyetään ylläpitämään kaiken ikäisten nuorten parissa. Itse pidän tätä ratkaisua erittäin positiivisena asiana, Aki Kulkula kertoo.

Kasvaneet harrastajamäärät ovat tuoneet vastineeksi lisää tarvetta vapaaehtoisille, joita Ryhti hakeekin sekä valmennus että toimitsijapuolelle. Kulkula toteaa, että tällä hetkellä pärjätään jotenkuten, mutta kasvavan trendin jatkuessa saattaa pian olla hätä kädessä.

Suomen jalkapalloliiton Vaasan piirin nuorisopäällikkö Sami Korpi toteaa valmennus- ja toimitsijatilanteen olevan tällä hetkellä koko Pohjanmaalla hyvin samankaltainen kuin Kurikassa.

– Tilanne ei valitettavasti ole joka puolella Suomea näinkään hyvä. Meillä Vaasan piirissä pärjätään kuitenkin kohtalaisen hyvin. Korostan silti, että valmentajia ja toimitsijoita ei koskaan voi olla liikaa.

Vaasan Piirissä vahva usko tulevaisuuteen

Suomen jalkapalloliiton Vaasan piirin piirijohtaja Jukka Rautakorpi sekä nuorisopäällikkö Sami Nikkola kertovat lajin tulevaisuuden näyttävän Pohjanmaalla erittäin lupaavalta. Pelaaja- ja katsojamäärät ovat vakaassa kasvussa niin alueellisesti kuin koko maassa ja molempien miesten mukaan edessä onkin kaikkien aikojen jalkapallokesä.

Rautakorpi ja Nikkola kiittelevät lajin menestyksestä erityisesti aktiivista seura- ja paikallistoimintaa ja iloitsevat myös Seinäjoella ja Vaasassa toteutuneista stadionhankkeista.

– Uskon, että stadioneiden kautta lajille saadaan paikallisesti yhä enemmän katsojia sekä näkyvyyttä, joka puolestaan luo automaattisesti myös uusia lajista innostuneita harrastajia, Rautakorpi sanoo.

Kaikki Pelaa -turnaukseen ottaa osaa myös sekajoukkueita, jotka koostuvat sekä pojista että tytöistä.
Kaikki Pelaa -turnauksessa nähdään myös sekajoukkueita, jotka koostuvat sekä pojista että tytöistä.Valtteri Välimäki/Yle

Vaasan piirissä pelipassipelaajia oli vuosi sitten yli 7800 ja tänä vuonna määrän odotetaan kasvavan yli kahdeksaan tuhanteen.

– Tähän kun lasketaan vielä mukaan joukkueiden taustahenkilöt, valmentajat, toimihenkilöt, huoltajat, vanhemmat, isovanhemmat ja katsojat, jotka seuraavat otteluita, niin kyllä jalkapallo koskettaa todella montaa pohjalaista perhettä, lasta, nuorta ja aikuista, Nikkola toteaa.

Nuorisotyön merkitystä ei voi liikaa korostaa

Aki Kulkula kertoo Kurikan Ryhdin pitkäaikaisena ongelmana olleen murrosikäisten pelaajien jättäytymisen pois toiminnasta. Hän uskoo tilanteen olevan sama koko Suomessa. Lääkkeeksi ongelmaan Kulkula peräänkuuluttaa entistä motivoivampaa valmennusta ja kotoa lähtevää kannustusta lajin parissa jatkamiseen.

– Teini-iässä nuorten valintoihin vaikuttavat monet asiat ja heitä on haastava sitouttaa lajiin, vaikka harrastus ei paljoa aikaa vaatisikaan. Usein, kun yksi pelaaja jää joukkueesta pois, lähtee mukana myös joukko kavereita. Meidän tulisikin entistä aktiivisemmin pyrkiä vaikuttamaan siihen, että nuoret eivät lopeta harrastusta kesken niin sanotusti vääristä syistä ja kadu päätöstään sitten tulevaisuudessa.

Myös Jukka Rautakorpi ja Sami Nikkola painottavat kotijoukkojen ja valmennuksen merkitystä pelaajien sitouttamisessa lajin pariin. He toivovat, että kynnys juniorijoukkueiden valmentamiseen olisi mahdollisimman matala. Nikkola tahtoisi mukaan toimintaan erityisesti entisiä ammattilaisia.

– Siinä vaiheessa, kun oma ura alkaa jäädä harrastetasolle, kannattaisi harkita valmentamista vaihtoehtona. Taidokaslajivalmennus olisi tietysti menestyksen kannalta elintärkeää, ja entisellä pelaajalla on varmasti parhaat edellytykset tietää, miten tämä tapahtuu kaikkein motivoivimmin.

Kaikki Pelaa -turnauksessa pelaajat jännittivät ja tarkkailivat myös muiden joukkueden otteita
Koululaisjalkapalloturnauksessa pelaajat jännittivät ja tarkkailivat myös muiden joukkueden otteitaValtteri Välimäki/Yle

Kaikki Pelaa – ja ennen kaikkea reilusti

Kaikki Pelaa -koulujalkapalloturnauksella on pitkät perinteet ja turnaukseen osallistui tänäkin vuonna noin 50 alakoulua eri puolilta Vaasan piiriä. Turnauksen karsintavaiheesta lopputurnaukseen selvinneet 20 koulua ottivat tänään mittaa toisistaan Seinäjoen raviradan nurmikentällä.

Sami Nikkola kiittelee koulujen osallistumisinnokkuutta. Samalla hän kuitenkin harmittelee koulujen yhdistymisistä ja lakkauttamisista johtuvaa laskua pienten koulujen lukumäärässä. Jatkossa hän toivoo kasvua erityisesti tyttöjen osallistujamäärään turnauksessa.

– Meillä on valtakunnallisesti suurin harrastajamäärä tyttöjä suhteutettuna pelaajien kokonaismäärään, joten on hieman omituista, että tyttöjen joukkueita osallistuu turnaukseen melko niukalti. Rohkaisisinkin paikallisten alakoulujen opettajia lähtemään huoletta mukaan kisaamaan myös tyttöjoukkueiden kanssa.

Turnauksessa vallitsee reilun pelin henki. Kiroilua, kiusaamista tai fyysisiä rikkeitä ei sallita.

Ainoa käytössä oleva kortti on vihreä ja kortteja jaetaan niille pelaajille, jotka esittävät poikkeuksellisen hyvää pelihenkeä sekä reilua käytöstä toisia pelaajia kohtaan. Hyvä ja kannustava ilmapiiri tarjoaakin Sami Nikkolan mukaan parhaat lähtökohdat nuorten liikkumiselle, oli kyseessä sitten mikä laji tai tilanne tahansa.

– Nuoren tulee kokea, että hän on arvostettu ja hyvä omana itsenään. Hänen tulee saada yrittää, epäonnistua ja kokea onnistumisen elämyksiä. Myönteisesti ohjaava ja neuvova ote tukee nuoren innostusta kaikkein parhaiten, Nikkola sanoo.

Lue seuraavaksi