E-lasku säästäisi vuodessa 60 metrisen pinon A4-paperia Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki haastaa kuntalaiset vaihtamaan paperiset laskut sähköisiin tämän vuoden aikana. Jyväskylä toivoo, että valtaosa kaupungin laskuista voitaisiin jatkossa käsitellä kokonaan sähköisesti. Sähköisestä laskusta syntyisi kaupungille myös arviolta 100 000 euroa säästöä. Paperiarkkeja säästyisi peräti 600 000.

laskutus
Sähköinen lasku säästäisi Jyväskylässä 1 200 tällaista 500 arkin riisiä.
Sähköinen lasku säästäisi Jyväskylässä 1 200 tällaista 500 arkin riisiä.Arvo Vuorela / Yle

Vuoden loppuun kestävän kampanjan tavoitteena on, että valtaosa kaupungin lähettämistä laskuista lähetettäisiin, maksettaisiin ja käsiteltäisiin jatkossa sähköisenä.

Jyväskylän kaupungin Talouskeskus-liikelaitos lähettää vuosittain puoli miljoonaa laskua kaupungin palveluista, pääosin avosairaanhoidosta, hammashuollosta, varhaiskasvatuksesta ja jätehuollosta

Tällä hetkellä kaikista kaupungin laskuista vain 20 prosenttia on sähköisiä. Kuluttaja-asiakkaiden osalta sähköisten laskujen osuus on vain kymmenen prosenttia, vaikka lähes kaikki jo maksavat laskunsa verkkopankissa.

Säästö 600 000 arkkia paperia ja 100 000 euroa

Jyväskylä haluaa nostaa e-laskujen osuuden moninkertaiseksi ja kesäkuusta alkaen asiakkaille lähetetään laskujen yhteydessä tietoa e-laskuun siirtymisestä. Sähköinen lasku säästää paperia lähettäjän päässä ja paperinkeräysastiaa kotinurkilla. Jos kaikki kaupungin laskut olisivat e-laskuja, pelkästään laskuihin käytettyä paperia säästyisi noin 600 000 arkkia, mikä on noin 60 metriä korkea pino A4:sia vuodessa.

– E-lasku on esimerkki arjen resurssiviisaudesta, jolla on monia positiivisia vaikutuksia. Jyväskylän tapauksessa myös veronmaksajien rahoja säästyisi arviolta noin 100 000 euroa vuodessa, arvioi kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Kaupungin heittämän haasteen etenemistä seurataan Talouskeskuksessa ja kaupunki kertoo kampanjan etenemisestä useaan otteeseen vuoden 2016 kuluessa.

Asiakkaalle sähköinen lasku on helppo ja turvallinen

E-laskujen vastaanotto otetaan käyttöön tekemällä sopimus omassa verkkopankissa. Pankeilla on tästä omat ohjeet. E-laskut tulevat suoraan verkkopankkiin ja laskusta tulee ilmoitus asiakkaan valitsemalla tavalla.

Sähköinen lasku säästää asiakkaalta laskun tietojen näpyttelyn sekä paperien arkistoinnin ja hävittämisen vaivan, kun laskut ovat tallessa verkkopankissa. Laskua maksettaessa laskun tiedot tilinumeroineen ja viitteineen ovat kaikki valmiina automaattisesti.

Laskut eivät myöskään jää pyörimään minne sattuu, eivätkä tuki postilaatikkoa edes lomamatkan aikana. Maksaminen onnistuu myös älypuhelimella vaikka laiturin nokassa. E-laskun saa toimimaan myös suoraveloituksen tapaan automaattisesti, jolloin ei tarvitse muistella edes eräpäiviä.