1. yle.fi
  2. Uutiset

Tamperelaisen torikansan vientivinkit: koulutus, bioenergia ja sauna

Laukontorin torikansalla oli aurinkoisena alkukesän maanantaipäivänä varsin perinteiset ajatukset suomalaisista ulkomaan vientituotteista: puujalosteita, koulutusosaamista ja pakastevihtoja. Markkinointiin kaivattaisiin apua jopa ruotsalaisilta.

talous
Jäätelöä syöviä tyttöjä Tampereen Alarannassa
Kai Pohjanen / Yle

Anni Lassila ja Ada Ylönen nauttivat alkukesän lämmöstä Tampereen Laukontorilla jäätelöä syöden. Suomen vientituotteista puhuminen hämmentää aluksi vapaapäivää viettäviä tamperelaisneitokaisia, mutta pienen miettimisen jälkeen Anni Lassila nostaa Suomen tärkeimmäksi vientituotteeksi koulutusosaamisen. Häntä ei pelota tietotaidon katoaminen koulutusviennin myötä.

– Koulutus muuttuu teknologian myötä koko ajan ja me osaamme olla Suomessa muita edellä. Tämä voisi olla vientituotteemme, Anni pohtii.

Ada Ylönen puolestaan painottaisi viennissä suomalaisuutta ja sen kokemista. Hän viittaa esimerkkinä kädessään olevaan jäätelötötteröön, joka on suomalaisuutta parhaimmillaan.

– Ruisleipä tai salmiakki ei taitaisi kuitenkaan tietojeni mukaan erityisesti muita kansoja viehätä, mutta ideana niiden vienti olisi kiva, Ada naurahtaa.

Koulutusta ja energiaa - markkinointiapua ruotsalaisilta

Torilla selloa soittava tyttö innoittaa Timo Latvalaa pohtimaan musiikkia suomalaisena vientituotteena. Hän muistelee, että selloa soittavat miehet ovat jo nyt kova vientituote ympäri maailmaa.

Tämän lisäksi hän näkee oivaksi vientituotteeksi suomalaisen koulutuksen. Latvalan mielestä koulutusta voi viedä, mutta osaaminen on pidettävä omissa käsissä. Suurimmaksi esteeksi viennin osalta hän näkee markkinoinnin.

– Ehkä meidän pitäisi kutsua tähän ruotsalaiset apuun, pohdiskelee itsekin vuosia Ruotsissa asunut Timo Latvala.

Kaksi miestä Tampereen Alarannassa
Vesa Paavola ja Timo Latvala pohtivat Tampereen Laukontorilla Suomen vientituotteita.Kai Pohjanen / Yle

Vesa Paavola kehottaa suomalaisia olemaan vientituotteita pohtiessaan ennakkoluulottomia. Perinteinen metsäteollisuus pitäisi hänen mielestään vieläkin pintansa, jos tuotteita jatkojalostettaisiin Suomessa riittävästi.

Hän ottaa esimerkiksi vanerin, jonka jatkojalostus puuteollisuudessa on jäänyt maassamme jokseenkin lapsipuolen asemaan. Paavola uskoo myös energian olevan jatkossa suomalaisten vahva vientituote.

– Lähinnä tarkoitan tässä nyt bioenergiaa, mutta uskon myös aurinkovoiman olevan tulevaisuudessa yksi suomalainen vahvuus, hän jatkaa.

Sauna ja koivuvihta vientituotteeksi

Torilla poikennut tamperelainen Sirkku Heinäluoto liputtaa empimättä suomalaisen saunan puolesta. Suomalainen sauna on hänen mielestään ainutlaatuinen tuote.

Heinäluoto muistaa lukeneensa tai kuulleen radiosta suomalaisesta saunayrittäjästä, joka oli empinyt tuotteensa vientimahdollisuuksia ja liian pitkään asian kanssa vatuloidessaan kaupat olikin tehnyt keskieurooppalainen yritys.

Harmaatukkainen nainen Tampereen Alarannassa
Sirkku Heinäluodon mielestä sauna olisi oiva vientituote suomalaisille.Kai Pohjanen / Yle

Suomalaisen saunan oheistuotteena Sirkku Heinäluoto veisi maailmalle myös suomalaisen koivuvihdan. Tuotteen hyvänä säilymiseen Sirkulla on vinkkinsä.

– Pakasteitahan viedään muutenkin niin, miksei vihtojakin voisi viedä pakasteena, Heinäluoto kannustaa.

Lue seuraavaksi