Kunta-alan sopijoilla riittää vielä työtä – eniten hiertää työajan pidennys

Lomarahojen leikkaus hiertää työntekijöitä vieläkin.

politiikka

Kunta-alan neuvotteluista odotetaan vielä pitkää vääntöä, mutta osapuolet uskovat ratkaisun löytyvän ainakin tiistaiaamuun mennessä. Viimeinen takaraja on huomenna kello 16.

Kuntatyöntekijöiden neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo neuvottelujen hiertävän eniten työajan pidennyksen kohdalla.

– Nimenomaan julkisen sektorin näkökulmasta meitä on erikseen rangaistu lomarahojen ylimääräisellä leikkauksella. Se tuo kovaa painetta nimenomaan meidän neuvottelijoiden suuntaan. Mitä elementtejä siitä voidaan enää kaivaa.

– Meidän näkemyksemme on, että päivittäisen ja viikoittaisen työajan kautta lähestytään, mutta asema on vaikea meille. Työajan pidennys on jo hyväksytty, mutta neuvottelemme siitä, miten se toteutetaan.

Kuntatyönantajien Markku Jalonen taas sanoo työnantajan etsivän nimenomaan kokonaisia työpäiviä pohjaksi pidemmälle työajalle.

– Kyllä se on meidän lähtökohtamme ja itse kilpailukykysopimuksessakin on tästä maininta, tosin vain esimerkkinä. Kunnallisten palvelujen tuotannossa on parempi, että voimme suunnitella niitä useampien kokonaisten työpäivien pohjalta.