Matkailuyrittäjä: Markkinointia kohdennettava eurooppalaisiin ja rikkaisiin venäläisiin

Matkailuyrittäjän mukaan Etelä-Karjalaa on tuotteistettu huonosti. Venäläiset käyttävät rahojaan ostosmatkailuun eikä matkailupalveluihin. Yrittäjä ehdottaa huomion kiinnittämistä luksusmatkailuun ja Eurooppaan.

matkailuyritykset
Imatran Valtionhotellin sviitti
Imatran Valtionhotellin sviittiMikko Savolainen/Yle

Tutkimus- ja analysointikeskus TAKin tutkimuksen mukaan viime vuonna 1,4 miljoonasta Etelä-Karjalaan matkustaneesta ulkomaalaisesta 97% oli venäläisiä. Alle viidesosa matkailijoista yöpyi Etelä-Karjalassa. Venäläiset kuluttavat Suomessa eritoten elintarvikkeisiin.

Imatra Toursin matkailuyrittäjä Riitta Mustosen mukaan Etelä-Karjalaa on tuotteistettu huonosti. Hänestä alueella pitäisi olla enemmän palveluja ja paketteja myös muilla kuin venäjän ja englannin kielillä. Markkinointia pitäisi kohdentaa enemmän varakkaisiin venäläisiin.

– Venäläiset eivät käytä matkailupalvelujamme juuri ollenkaan. Suomessa käyvät ne, joilla ei ole varaa kulttuuripalveluihin, Mustonen sanoo.

Hän lisää vielä, ettei kulttuuripaketteja tai -retkiä ei myöskään ole paljoa tarjolla.

– Luksusmatkailuun tulisi panostaa. Vähemmällä turistimäärällä saataisiin enemmän rahaa. Ruotsissa tässä on onnistuttu paremmin.

Riitta Mustonen, Imatra Tours
Riitta MustonenMikko Savolainen/Yle

Katseet myös Eurooppaan

Matkailuyrittäjä Riitta Mustonen näkee, että maakunta nojaa matkailussa liikaa venäläisiin. Hänestä katseet tulisi suunnata eurooppalaisiin. Sieltä Imatralle tultiin jo vanhastaan.

– Euroopan kaupungeissa on ollut viime aikoina turvatonta. Etelä-Karjalaa kannattaa markkinoida turvallisena kohteena perheille ja vanhemmalle väelle, jotka ovat kiinnostuneita historiasta, Mustonen sanoo.

– Kannattaa hyödyntää maiden yhteistä historiaa ja tarinoita. Esimerkiksi sotien aikaan Tiurussa työskenteli ranskalaisia ja tanskalaisia. Oli myös tanskalaisia lentäjiä.

Yrittäjä valjastaisi myös Suomen ainutlaatuisen historian matkailuun.

– Se, että ollaan edes olemassa on hieno satu.