1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

JVG otti musabisneksen haltuun – oma levy-yhtiö tuottaa musiikkia räpistä rokkiin

Suosittu rap-duo pyörittää keikkailun ohella omaa levy-yhtiötä. He ovat saaneet kolme vuotta toiminnassa olleen firmansa listoille sekä nousevia artisteja että pidemmän linjan muusikoita. Reino Nordin löysi uudesta levy-yhtiöstä kaipaamansa muutoksen.

JVG eli VilleGalle ja Jare Brand esiintyivät viikonloppuna kahtena iltana Helsinki areenassa. Kuva: Yle

Kaikki lähti keikka-autojen vuokraamisesta ja JVG-paitojen myynnistä. JVG:n Jare Brand ja VilleGalle perustivat oman firman kahden muun kaverin kanssa viisi vuotta sitten pyörittämään koko ajan suositumman rap-duon bisneksiä. Kolme vuotta sitten laitettiin pystyyn oma levy-yhtiö PME Records.

– Kun JVG:n musahommat loppuvat, niin voidaan ollaan edelleen mukana ja saadaan siitä tulevaisuudessa kaikille meille duuni, kertoo Jare Brand firman perustamisen syistä. 

Etenkin Suomen rap-piireissä on totuttu ottamaan musabisnes omiin käsiin. Menestynein esimerkki tästä on Rähinä Records, jota perustamassa oli muun muassa Elastinen. Levy-yhtiö on toiminut jo vuodesta 2003 lähtien. JVG:n kaksikko ei halua leimautua levy-yhtiöllään uudeksi Rähinäksi.

– Totta kai me olemme nuorempina katsoneet Rähinän meininkiä ja olleet katsomassa Rähinä liveä Nosturissa. Kunnioitamme sitä, mitä he ovat tehneet viimeiset kymmenen vuotta. Mutta nyt on meidän vuoromme, VilleGalle virnistää.

PME Records ei aio profiloitua pelkästään rap-musiikin julkaisijana.

– PME-nimi ei kerro, mitä genreä teemme. Se oli aluksikin tarkoitus, että voidaan tulevaisuudessa tehdä rokkia tai ihan mitä vaan. Vähän on jopa jäänyt räppi syrjään, VilleGalle nauraa.

Reino Nordin löysi uuden tyylin

JVG kumppaneineen on saanut lyhyessä ajassa kasattua levy-yhtiöön sekä nuoria aloittelevia artisteja että konkareitakin. Tällä hetkellä PME Recorsin artisteihin kuuluvat muun muassa räppärit Gettomasa, Gracias, Tippa-T sekä kitaravoittoista poppia esittävä Elias Gould.

Aikaisemmin reggae-vetoista musiikkia tehnyt Reino Nordin tuli levy-yhtiöön viime vuonna. Hän halusi tehdä musiikillisesti jotain aivan uutta.

Reino Nordin on vaihtanut musiikkityyliään reggaesta tanssitavamman popin suuntaan työskenneltyään uusien tuottajien kanssa. Kuva: Yle

– Olen tehnyt töitä uusien tuottajien kuten Jaakko Salovaaran ja Alex Mattsonin kanssa ja lopettanut oman napani ympärillä pyörimisen tuotannollisesti, Nordin sanoo.

Muusikko kertoo, että hän on uusiutunut JVG:n levy-yhtiössä hankkimalla oman tiimin sekä ensimmäistä kertaa managerin. Nordin haluaa keskittyä pelkästään musiikin tekemiseen.

– Olen tajunnut, että poppiahan mun piti tehdä eikä kaljakuppiloissa heilua. Nyt kun se laulu kulkee, niin lauletaan niin paljon kuin osataan.

Bisnestä pikku hiljaa

PME Recordsin toimistolla Helsingin Kalliossa on luova kaaos. Pieni tila on täynnä pahvilaatikoita, joista pursuaa fanitavaroita. Toimistolla häärivät myös JVG:n yhtiökumppanit operatiivinen johtaja Antti Kosonen ja taiteellinen johtaja Andrei Kipahti.

– Juuri valmistelemme muuttoa uusiin tiloihin, Kosonen kertoo.

PME Recordsin taiteellinen johtaja Andrei Kipahti (vas) ja operatiivinen johtaja Antti Kosonen ovat JVG:n levy-yhtiön osakkaita. Kuva: Yle

Levy-yhtiö on musiikkibisneksessä vielä suhteellisen pieni tekijä. Työntekijöitä on neljä ja liikevaihto alle puoli miljoonaa euroa.

– Olemme kasvusuunnassa. Olemme kokeilleet uusia innovaatioita musa-alalla, kuten striimauskeikkoja, sanoo Kosonen.

JVG:n Jare Brand kertoo, että oma levy-yhtiö on alkanut olla bisnestä vasta viime aikoina.

– Ensimmäiset pari vuotta oli kädestä suuhun -meininkiä. Paljon on opittu ja henkilöbisnestähän tämä on. Pitää olla hyvä porukka, jonka kanssa on kiva tehdä.

Rap-duo pyörittää musiikkibisnestään ahkerasta keikkailusta huolimatta. Kesän aikana keikkoja tulee nelisenkymmentä. Viiteen vuoteen taukoja ei juuri ole ollut.

– Kyllä se stoppi jossain vaiheessa tulee, kun me ei enää jakseta katsoa toisiamme, VilleGalle nauraa.