1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtuusto antoi potkut Ulvilan kaupunginhallitukselle taloustilanteen takia

Ulvilan kaupunginvaltuusto on antanut potkut kaupunginhallitukselle. Erottamisen taustalla on Ulvilan heikko taloustilanne.

Kotimaan uutiset
Ulvilan kaupunginvaltuusto 30.5.2016
Antti Laakso / Yle

Ulvilan kaupunginvaltuusto on erottanut kaupunginhallituksen. Päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen luvuin 19–16.

Erottamispäätöksen jälkeen Ulvilassa aletaan saman tien päättää uuden kaupunginhallituksen kokoonpanosta.

Kaupunginhallituksen erottamisen taustalla on kiista noin 13 000 asukkaan Ulvilan taloudenpidosta. Ulvilan taloustilanne on heikentynyt merkittävästi viime vuoden alkupuolelta, jolloin Ulvila hylkäsi kuntaliitoksen Porin kanssa.

Ulvilan kaupunginvaltuusto 30.5.2016 keräsi myös runsaasti yleisöä lehtereille.
"Ulvilan valtuuston kokous voitti kiinnostuksessa kauniin kesäpäivän", arvioi valtuuston puheenjohtaja Kimmo Vepsä (kok.).Antti Laakso / Yle

– Ei voi syyttää pelkästään kaupunginhallitusta. Myös valtuustossa on vikaa, erottamista esittäneen tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Mikko Heinimäki (sd.) sanoi valtuustossa.

Erotettu puheenjohtaja ihmeissään

Erotetun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Leena Jokinen-Anttila (sd.) puolustautui ennen äänestystä valtuuston edessä. Hän hämmästeli, että vielä viime vuonna Pori-liitosta hylättäessä valtuusto piti Ulvilan taloustilannetta hyvänä.

Tuntuu erikoiselta, että Ulvilan heikko taloustilanne olisi syntynyt vuodessa ja kahdessa kuukaudessa.

Erotetun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Leena Jokinen-Anttila (sd.)

– Tuntuu erikoiselta, että Ulvilan heikko taloustilanne olisi syntynyt vuodessa ja kahdessa kuukaudessa. Sitä ennen tässä salissa kehuttiin kaupungin taloutta. Tarkastuslautakunta on kiinnittänyt huomiota talouden uhkatekijöihin jo vuodesta 2008 lähtien, Jokinen-Anttila sanoi.

Jokinen-Anttila hämmästeli, miksi syyttävä sormi osoitti kaupunginhallitukseen. Hän korosti, että kaupunginvaltuusto itse on jättänyt hyväksymättä monia talouden tervehdyttämiseen tähdänneitä kaupunginhallituksen ehdotuksia.

Puheenjohtaja arveli, että erottamishalun taustalla on henkilökysymyksiä ja Pori-liitoksen kaatajien pettymystä Ulvilan heikkoon pärjäämiseen itsenäisenä.

Holmlund vaati erottamista

Entinen kansanedustaja, kaupunginhallituksen erottamista vahvasti edistänyt Anne Holmlund (kok.) kävi valtuuston pöntössä arvostelemassa kaupunginhallitusta ja erityisesti kaupunginhallituksen puheenjohtajaa.

Olen katsonut riittävän kauan vierestä. Kauniilla sanoilla ja lupauksilla ei saada mitään aikaan.

Kaupunginvaltuutettu Anne Holmlund (kok.)

– Kaupunginhallituksen pitää olla toimintakykyinen. Toimintakyvyttömyys ei tarkoita sitä, että kaupunginhallituksessa riideltäisiin. Yhteinen tilannekuva on puuttunut. Olen katsonut riittävän kauan vierestä. Kauniilla sanoilla ja lupauksilla ei saada mitään aikaan, Holmlund totesi.

Vasemmistoliiton Matti Saarinen puolestaan kiisti, että ulvilalaispoliitikot olisivat vuosi sitten keväällä Pori-liitoksen hylätessään olleet sitä mieltä, että kaupungin talous on loistokunnossa.

– Kyse ei ole kuntaliitoksesta ja siihen ei pidä enää palata. Luottamuslause hallitukselle tarkoittaisi, että sama meno taloudessa jatkuu, Saarinen sanoi.

"Kyse on lynkkauksesta"

Kaupunginhallitus sai myös puolustajia. Demariryhmän puheenjohtaja Seppo Virtanen esitti erottamisehdotuksen hylkäämistä.

– Tuntuu pahalta, että tällä tavalla erotetaan kaupunginhallitusta. Pitäisi mennä eteenpäin, Virtanen sanoi.

Näin epämiellyttävää ei ole koskaan ollut valmistautua kaupunginvaltuuston kokoukseen.

Valtuutettu Matti Lankiniemi (vihr.)

Vihreiden Matti Lankiniemi puolestaan ihmetteli kovasanaisessa puheenvuorossaan, että valtuustoryhmät eivät olleet valmiita tarttumaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan viikonloppuna tarjoamaan neuvottelutarjoukseen.

Lankiniemi arveli, että kyse on tosiasiassa kokoomuksen ja keskustan sisäisestä välienselvittelystä, jossa sijaiskohteeksi joutuu kaupunginhallitus.

– Tämä vaikuttaa mielivallalta. Näin epämiellyttävää ei ole koskaan ollut valmistautua kaupunginvaltuuston kokoukseen. Jos puheenjohtaja ei olisi kieltänyt käyttämästä kovaa kieltä, voisin välttää, että nyt on kyse lynkkauksesta. Odotan mielenkiinnolla niiden talousosaajien nimiä, joita ryhmät nyt tuovat esille uuden kaupunginhallituksen jäseniksi, Lankiniemi sanoi.

Vihreiden Matti Lankiniemi heitti myös palloa Anne Holmlundille. Hänen mielestään kaupunginhallituksen arvostelijoiden pitäisi ottaa vastuuta. Holmlund on sanonut, ettei ole käytettävissä uuteen kaupunginhallitukseen.

Lue seuraavaksi