Hyppää sisältöön

Elokuvaohjauksen professoriksi ehkä sittenkin jo pestistä kertaalleen kieltäytynyt Dāvis Sīmanis

Aalto-yliopiston keskustelua herättänyt professorivalinta on jatkunut neuvotteluilla kulissien takana.

Dāvis Sīmanis. Kuva: Latvian kansallinen elokuvakeskus

Latvialainen Dāvis Sīmanis on sittenkin mahdollisesti Aalto-yliopiston tuleva elokuvaohjauksen professori. Yliopistolta kerrotaan, että neuvotteluja on jatkettu siitä huolimatta, että Sīmanis ilmoitti viikko sitten mediassa, ettei hän ota vastaan tarjottua tehtävää.

– Hänen ilmoituksensa taisi liittyä siihen, että hän yksinkertaisesti pelästyi ihmisten reaktiota, dekaani Anna Valtonen sanoo.

Valtonen on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani, jonka päätettäväksi professorin valinta tuli asiantuntija-arvioiden ja eri laitosryhmien ehdotusten pohjalta. Hän ei osaa sanoa, kauanko neuvottelut Sīmaniksen kanssa jatkuvat.

– Aikataulusta ei ole varmaa tietoa, mutta toivottavasti asia saadaan ratkaistua mahdollisimman nopeasti. Pyrimme antamaan hänelle aikaa, sillä hän kokee ulkopuolisen kohun hieman haastavana, Valtonen toteaa.

"Asiantuntijaryhmän erimielisyydet normaalia"

Loppusuoralla professorin virkaa tavoittelivat Sīmaniksen ohella elokuvaohjaajat Auli Mantila, Saara Saarela ja Taru Mäkelä. Valtosen mukaan seitsemänhenkisen, ulkopuolisista asiantuntijoista ja laitoksen omasta väestä koostuvan laitosryhmän ja erillisen tenure track -komitean arviot puolsivat yksimielisesti latvialaisen valintaa.

Valtonen kommentoi myös Hufvudstadsbladetin tietoja, joiden mukaan virkaan valittu Sīmanis oli hakuprosessin ensimmäisessä vaiheessa nelihenkisen ulkopuolisen asiantuntijaryhmän mielestä yksi heikoimmista hakijoista.

Anna Valtonen Kuva: Yle

– Se on ihan normaalia. Useinkin ensimmäiset asiantuntijalausunnot voivat olla monisuuntaisia siksi, kun haetaan moneen mahdolliseen eri urankehitysvaiheeseen. Joskus tietysti käy niin, että ensimmäisetkin arviot ovat yksimielisiä: silloin laitosryhmän työ on huomattavasti helpompaa. Joskus arviot ovat monisyisiä, ja silloin laitosryhmän rooli kasvaa kokonaisarviota tehdessä.

Miksi Aalto-yliopisto on välttänyt tilanteen kommentointia, vaikka professorinvalinta on herättänyt laajaa julkista keskustelua?

– Kommentointia on tapahtunut puolin ja toisin, mutta yleinen käytäntömme on, että pyrimme pääsemään ratkaisuun henkilöstökysymyksissä ennen kuin niistä viestitään, Valtonen sanoo.

.
.