Hyppää sisältöön

Presidentti: En ole vielä miettinyt, missä vaiheessa Nato-äänestys pitäisi järjestää

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Kaakkois-Suomen vierailullaan viime päivien vilkasta Nato-keskustelua. Niinistö otti selkeää välimatkaa tiukkoihin Naton kannattajiin ja toisaalta ehdottomiin vastustajiin.

Sauli Niinistö Kuva: Yle

Puoluekokouksiinsa valmistautuvissa porvaripuolueissa, kokoomuksessa ja ruotsalaisessa kansanpuolueessa käydään vilkasta Nato-keskustelua. Aiemmin itsestään selvänä pidettyä kansanäänestystäkään ei enää puoluejohtajaehdokkaiden mielestä välttämättä tarvittaisi.

Presidentti Sauli Niinistö kertasi viimeksi lauantain Ykkösaamussa kantansa kansanäänestyksen välttämättömyydestä.

Mutta milloin se pitäisi järjestää, silloinko, kun jäsenyydestä ryhdytään neuvottelemaan, vai vasta, kun neuvottelutulos on saatu?

Presidentti piti kysymystä ennenaikaisena. 

– Siitä ehditään moneen kertaan keskustella, enkä minäkään ole siltä osin lyönyt kantaani lukkoon. Kannattaa varmaan keskustella laajemminkin, missä vaiheessa tuo kansanäänestys tehtäisiin, presidentti sanoi.

Niinistön mielestä kansanäänestyskeskustelu on jo vienyt huomion pois itse asiasta.

– Suomessa on vähän sellainen tilanne, että meillä on pieni joukko,  joka kokee jotenkin niin, että nyt tai ei koskaan sinne Natoon. Ja sitten toisella on suunnalla pieni, mutta äänekäs joukko, joka sanoo, että ei nyt eikä koskaan Natoon.

Presidentin mukaan suurin osa suomalaisista on äärikantojen välissä.

– Minä nyt vaan haluan selvästi sanoa, että minä en kuulu kumpaankaan porukkaan. Uskon, että meitä suomalaisia on hyvin paljon, jotka haluavat puntaroida tilannetta tarkoin ja reagoida mahdollisiin muutoksiin, joita maailma tuo tullessaan, eikä lähteä tähän juupas-eipäs keskusteluun.