1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tsadin entisen diktaattorin elinkautistuomio on ennakkotapaus Afrikassa

Tsadin entinen johtaja Hissene Habre on tuomittu sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Senegalissa käydyssä oikeudenkäynnissä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Afrikan maassa tuomitaan toisen Afrikan maan entinen johtaja.

Hissene Habre osoitti mieltään hänelle annettua elinkautista tuomiota vastaan Dakarissa 30. toukokuuta. Kuva: EPA / STR

Hissene Habre tuomittiin pitkän oikeudenkäynnin päätteeksi jopa 40 000 ihmisen surmaamista, ja monien muiden kaappaamisesta, raiskaamisesta ja kiduttamisesta vuosina 1982-1990, jolloin hän oli Tsadin presidentti.

Tuomion lukenut tuomari Gberdao Gustave Kam sanoi Habrelle kasvotusten, että tämän hallinto perustui terroriin ja rankaisemattomuuden periaatteeseen.

Habre reagoi tuomioon nostamalla nyrkkinsä ilmaan ja huutamalla entisen siirtomaaisännän, Ranskan, vastaisia iskulauseita. Habre kieltäytyi koko 10 kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin ajan vastaamasta syytteisiin.

Ennakkotapaus myös Afrikan Unionille

Oikeudenkäynti tapahtui Afrikan Unionin perustamassa erikoistuomioistuimessa Senegalissa, jonne Habre pakeni vuonna 1990.

Vuosien ajan Habrea suojellut Senegal taipui lopulta kansainväliseen painostukseen ja pidätti tämän vuonna 2013. Afrikan maita on painostettu pitkään pistämään oman mantereensa diktaattoreita tuomiolle.

Joukoittain uhrien omaisia oli matkustanut Dakariin, Senegaliin, kuulemaan tuomiota. Moni oli tyytyväinen, vaikka oikeuden saamiseen meni vuosikymmeniä.

– Olen täydellisen tyytyväinen, sanoi Habren johtaman terrorin uhreja edustaneen järjestön edustaja Clement Abaifouta.

Myös Yhdysvallat on seurannut tarkkaan oikeudenkäyntiä. Ulkoministeri John Kerryn mukaan myös Yhdysvaltojen on syytä oppia tuomiosta. Yhdysvallat tuki Ranskan rinnalla Habren hallintoa puskurina Muammar Gaddafin johtamaa Libyaa vastaan.