Forssan Sami Sulkon kuurupiiloleikki loppui – ykkösehdokas Riihimäen kaupunginjohtajaksi

Riihimäen kaupunginhallitus esittää Forssan istuvaa kaupunginjohtajaa Sami Sulkkoa Riihimäen seuraavaksi kaupunginjohtajaksi. Sulkko ei hakenut tehtävään.

Kotimaa
Sami Sulkko
Ville Välimäki / Yle

Riihimäen kaupunginhallitus (siirryt toiseen palveluun) ehdottaa Forssan nykyistä kaupunginjohtajaa Riihimäen uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Kaupunginhallituksen valintaryhmän mukaan Sulkko on soveltuvin marraskuussa eläkkeelle jäävän Seppo Keskiruokasen työn jatkajaksi.

Sulkko on toiminut työurallaan neljässä eri kunnassa johtajana vuodesta 2006 lähtien. Valintaryhmän mielestä Sami Sulkko tuntee seudun elinkeinoelämän ja toimii Kanta-Hämeessä aktiivisesti muun muassa kauppakamarin hallitustehtävissä.

Kaupunginhallituksen päätöksestä jätettiin Aamupostin (siirryt toiseen palveluun) mukaan yksi eriävä mielipide.

Riihimäen hakuprosessi on herättänyt ihmettelyä

Valintaryhmä haastatteli viisi kandidaattia, ja soveltuvuus testattiin neljältä hakijalta. Rannalle jäivät loppuvaiheessa Riihimäen elinkeinojohtaja Mika Herpiö, hallintojohtaja Jussi Savola sekä Hyrynsalmen kunnanjohtaja Ari Nurkkala.

Riihimäen kaupunginjohtajan etsiminen ei ole mennyt helpon kaavan mukaan. Sami Sulkko oli 16 hakijan joukon musta hevonen, jonka nimeä ei suostuttu antamaan julkisuuteen valintaprosessin missään vaiheessa.

Forssan Lehdessä (siirryt toiseen palveluun) Sulkko kertoo, että aloite tuli Riihimäen suunnasta.

Sulkko ei valintaryhmän mukaan ole hakenut saati antanut suostumustaan tehtävään. Koska suostumusta ei ollut, niin pykälien mukaan prosessi ei hänen kohdallaan ollut edes käynnissä. Näin nimeä ei tarvinnut antaa julkisuuteen.

Valintakuviota on arvostellut Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen, jonka mielestä jo haastatteluun meno on merkki suostumuksen antamisesta. Kikkailu lain harmaalla alueella on Kuntaliiton mukaan viime aikoina lisääntynyt.

– Se ei mene ihan oikein, totesi Arto Sulonen Yle Hämeenlinnalle puolitoista viikkoa sitten.

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tommi Räty (sd.) on puolestaan todennut Ylelle, että tässä tapauksessa kaupungin etu ajoi avoimuuden edelle.

Kaupunginvaltuusto valitsee Riihimäen uuden kaupunginjohtajan maanantaina 6. kesäkuuta.

Päivitetty 31.5.2016 klo 11:01: Jussi Savola on hallintojohtaja, ei hallintopäällikkö.