Hyppää sisältöön

Rikosepäilyt niittävät Brasilian hallintoa – nyt erosi korruptioministeri

Brasiliassa korruption kitkemisestä vastannut ministeri ehti työskennellä vain muutaman viikon, kunnes korruptioepäilyt pakottivat hänet eroamaan tehtävästään.

Brasilian senaatissa äänestettiin Dilma Roussefin asemasta yöllä. Kuva: Cadu Gomes / EPA

Ministeri Fabiano Silveira on luopunut ministerinsalkustaan sen jälkeen, kun brasilialaismedia julkaisi raskauttavia ääninauhoja. 

Salaa nauhoitetuissa keskusteluissa Silveira muun muassa opastaa senaatin puheenjohtajaa Renan Calheirosia sekä entistä senaattoria Sergio Machadoa öljy-yhtiö Petrobasin lahjusvyyhdessä. Silveira antaa muun muassa neuvoja kuinka välttää syyttäjien tutkinnan kohteeksi joutuminen.

Brasilian presidentinkanslia kertoo, että Silveira ilmoitti erostaan kirjeellä maanantaina. Toistaiseksi hänelle ei ole nimetty seuraajaa.

Virkaatekevä presidentti Michel Temer nimitti Silveiran korruption torjunnasta vastaavaksi ministeriksi 12. toukokuuta.

Viime viikolla presidentti Temerin läheinen liittolainen, suunnitteluministeri Romero Juca erosi tehtävästään niin ikään samanlaisen nauhoitteen vuoksi. Julkisuuteen oli vuodettu nauhoite, jossa hän juonii Brasiliaa ravistelevan valtavan korruptiotutkinnan pysäyttämisesta. Nauhalla pohditaan myös miten presidentti Dilma Rousseffin viraltapanoa voitaisiin käyttää hyväksi tutkinnan jarruttamisessa.