1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Suomessa tarve nuorten 24/7-palvelulle – ahdistus ei katso aikaa tai paikkaa

Nuorista mielenterveyskuntoutujista kertovan Sekasin-sarjan kylkeen toteutettu nuorten chat on yllättänyt yhteydenottojen määrällään mielenterveysjärjestöt.

terveys
Nuoret ulkona kesällä
Anna Böhm (vas), Anssi Niemi ja Elias Westerberg joutuvat suljetulle osastolle Sekasin-draamasarjassa.Iiris Sydänmaalakka

Viime viikon ajan toimineessa Sekasin247-chatissa nuorilla oli mahdollisuus keskustella huolistaan mielenterveyden ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa.

Maanantaina alkaneessa ja sunnuntaina päättyneessä chatissa käytiin kaikkiaan 1 239 keskustelua. Jonossa oli kuitenkin kymmenkertainen määrä nuoria. Chat ruuhkautui iltaisin kello 20–23, ja järjestäjien mukaan suosio osoittaakin ympärivuorokautisen, auttavan keskustelukanavan toimivan ja olevan tarpeellinen.

Mielenterveysseura, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Mielenterveyden keskusliitto ilmoittavat kartoittavansa nyt mahdollisuuksia ympärivuorokautisen nuortenpalvelun jatkamiseksi.

– Tiedämme, että jokainen syrjäytynyt nuori maksaa Suomelle noin 1,2 miljoonaa euroa. Palvelun jatkamiseen tarvittaisiin noin puolen miljoonan vuosittainen investointi, kertoo Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Suomessa nuorille suunnatut chat-palvelujen aukioloajat ovat rajoitetut. Muualla Euroopassa nuorille on yleensä tarjolla ympärivuorokautista keskustelumahdollisuutta.

Sekasin sijoittuu psykiatrisen sairaalan suljetulle osastolle, jossa sarjan nuoret päähenkilöt ovat hoidettavina. Mustan huumorin värittämä sarja julkaistiin toukokuussa Yle Areenassa ja YouTubessa. Sarja on näytetty myös Ylen TV2:ssa.

Sekasin on kuvattu autenttisissa puitteissa Kellokosken mielisairaalassa. Sarjan käsikirjoitus on ideoitu yhteistyössä mielenterveyskuntoutujien kanssa.

Lue seuraavaksi