1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Tekniikka paljastaa muinaiset asumukset – "kaivauksia" voi tehdä nyt kotisohvalta

Vanhoja asuinpaikkoja voin nyt etsi Maanmittauslaitoksen kaikille avoimesta Lidar-aineistosta. Sen avulla on löydetty lukuisia vanhoja asumuksia.

Museoviraston intendentti Petri Halinen.
Millaisia aarteita Suomen maaperästä löytyy ja mitä niistä voidaan oppia? Vieraana intendentti Petri Halinen Museovirastosta.

Suomenniemeä on asutettu noin 11 000 vuotta. Siellä missä on ihmisiä, täytyy olla myös asumuksia. Suomen niemet, notkot ja saarelmat kätkevät maan uumeniin tuhansia esi-isien asumuksia, ja sitä myöten mahdollisia aarteita.

– Pohjanmaan rannikolla on tuhansia asumuksia. Samoin Saimaalla ja Päijänteellä, jossa metsästäjä-keräilijöillä on ollut jopa 100 neliön asumuksia, Museoviraston intendentti Petri Halinen kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Maanpovi avautuu nyt ennen näkemättömällä tavalla, sillä Maanmittauslaitos on julkaissut kaikkien katsottavaksi ilmalaserkeilausaineiston.

Tässä niin sanotussa Lidar-aineistossa on 3D-kuva lintuperspektiivistä katsottuna. Kartassa näkyy vinovalon avulla poikkeuksellisia kohoumia ja muodostelmia jotka normaalisti kätkeytyvät metsän peittoon. Aineistossa näkyy muun muassa selvästi erottuvia neliöitä, eli vanhoja asumusten pohjia.

Lidarin avulla voi löytää myös tervahautoja, juoksuhautoja ja hiilimiiluja.

Halisen mukaan harrastajat tiirailleet akerasti karttoja ja ilmoittaneet löydöksistä tutkijoille. Jo nyt on löytynyt useita kivikautisten asumusten jäännöksiä. Muinaiset asumusmuodot ovat yllättäneet myös tutkijat.

– Rivitalomaisia ja paritaloja, Halinen mainitsee muutaman muinaisen talotyypin.