Vapakalastuskausi alkaa keskiviikkona

Metsähallituksen uusi hakupalvelu auttaa löytämään jokikalastuskohteet, joihin suuntaa vuosittain 70 000 kalastajaa.

Sápmi
Lätäseno Enontekiö kalastus
Kalastusmaisemia Lätäsenolla Enontekiöllä.Aku Ahlholm/Metsähallitus

Suuret jokikalastuskohteet avautuvat keskiviikkona kalastajille. Keskiviikkona avattavat vapakalastuskohteet Lapissa ovat Lätäseno, Könkämäeno, Näätämöjoki, Tornionjoki-Muonionjoki-Könkämäeno (lohenkalastus), Livojoki, Korvatunturin kohteen loput vesialueet, Vasaköngäs, Kemihaara ja Oulankajoki.

Myöhemmin avattavat kohteet ovat UK-puiston Lutto-, Kolmos- ja Suomujoki (16.6.), Ivalojoki (26.6.), Juutuanjoki (1.7.). Toukokuun aikana on jo avattu Ahvenlampi Sodankylässä.

Myös harjuksen kalastus jatkuu kesäkuussa. Uusi kalastuslaki rauhoitti harjuksen 67. leveyspiirin eteläpuolella kevääksi 1.4.–31.5. Leveyspiiri kulkee noin Pelkosenniemen eteläpuolella. Keskiviikkona rauhoitus siis päättyy.

Uusi kohdehaku

Metsähallitus on avannut uuden kalastuskohdehaun Eräluvat.fi-sivustolla. Metsähallituksen kalastuskohteille suuntaa vuosittain 70 000 kalastajaa. Uusituilla Eräluvat.fi-sivuilla kalastajat voivat hakea kuntaa, jossa haluavat kalastaa, tai kohteita, ja palvelu ehdottaa sopivia kalapaikkoja suoraan kartalla ja luettelona.

Metsähallituksella on eri puolilla Suomea 62 vapakalastajille pyhitettyä kohdetta, joihin tarvitaan erillinen lupa eli joihin pelkkä kalastonhoitomaksu ei riitä. Vapakalastuskohteet ovat erityiskohteita, joissa voi pyytää muun muassa arvokkaita lohikaloja.

Lasten 11.6. pidettävää Vapapäivää varten rauhoitetaan muutamia kohteita viikoksi etukäteen eli 6.6.–11.6. Sodankylän Ahvenlammella järjestetään lapsille vapaongintaa. Kalastuksen ylitarkastaja Mikko Malinin mukaan Lasten Vapapäivään odotetaan osallistumaan ainakin tuhatta lasta.