Ei mikään tavallinen etelänmatka – Viola Wallenius järjestää lastenkotia Keniaan

Kaksi vuotta siten Viola Wallenius matkasi mieluummin vapaaehtoistyöhön Keniaan kuin tarttui ikätovereidensa tavoin pääsykoekirjoihin. Kun roskakasasta konttasi pikkulapsi, syntyi päätös hyväntekeväisyysjärjestöstä. Nyt tekeillä on lastenkoti.

Kotimaa
Viola Wallenius.
Viola Wallenius.

Viola Wallenius nauraa. Hän nauraa muistellessaan sitä, miten hän kaksi vuotta sitten päätti päätti perustaa lastenkodin Keniaan.

– Aloittaessani en tiennyt mistään mitään, ainakaan verrattuna siihen, mitä olen kokenut ja oppinut.

Kevät 2014. Tuoreet ylioppilaat valmistautuvat jatko-opintojen pääsykokeisiin. Mutta eivät kaikki. 19-vuotias jämsäläinen Viola Wallenius lähtee vapaaehtoistyöhön Keniaan.

– Halusin nähdä itse, mikä se todellisuus Afrikassa on. Minusta näyttää siltä, että afrikkalaista kulttuuria, erityisesti sen yhteisöllisyyttä vähätellään. Toisista pidetään siellä huolta, hän sanoo.

Matka jätti Walleniukseen syvän jäljen.

– Yksi vahva kuva, joka reissusta syöpyi mieleen on se, kuinka slummissa kaiken roskan ja jätteen keskellä konttaa alle vuoden ikäinen lapsi, hän kertoo.

Jotain piti tehdä.

Wallenius päättää perustaa Keniaan lastenkodin. Sitä varten hän perusti syksyllä 2014Home Street Home (siirryt toiseen palveluun)-hyväntekeväisyyssäätiön.

Lapsi ottaa vettä mukiin hanasta.
Viola Wallenius

Takaisin Keniaan

Alkukevät 2016.Wallenius on taas Keniassa, nyt järjestämässä ruokaa javettä koululaisille.

Nämä lapset kävelevät tunnin tai kaksikin kouluun.

– 3–6-vuotiaat saavat nyt joka päivä puuroa ja teetä aamulla. Opettajat ovat toivoneet, että laajentaisimme tarjoilun myös vanhempiin lapsiin, sillä nämä lapset kävelevät tunnin tai kaksikin kouluun, usein ilman aamupalaa, hän sanoo.

Ruokittavia on yli 200 joka päivä.

– Nyt meillä on suunnitteilla vesiprojekti. Tässä kylässä on vain suolainen kaivo eli lapset juovat päivittäin suolaista vettä. Tarkoitus on vetää putkilla puhtaasta kaivosta vesi tänne koululle. Se vaatii pari sataa metriä kuoppaa putkille, muuten se on yksinkertainen toteutettava, Wallenius kertoo.

Muuten yksinkertainen toteuttaa, mutta ei silloin kun lämpötila varjossa on 34 astetta. Walleniukselle siitä seurasivat nestehukka, lämpöhalvaus ja sairaalareissu.

Haave ja toive lastenkodista kantoi myös läpi lämpöhalvauksen. Aikataulua Wallenius ei hankkeelle aseta, toteaa vain, että "african time".

– Haastavinta on korruptoituneen hallinnon kanssa pelaaminen. Erityisesti lastenkodin kanssa se on merkittävä juttu, ja hidastaa työtä valtavasti. Mutta ei se voittamaton este ole, vain pieni hidaste.

Tavoite on lastenkoti 50 lapselle. Lastenkoti, joka toimisi hätävalmiudessa, se voisi milloin tahansa ottaa uuden lapsen sisään.

Talo Keniassa.
Viola Wallenius

Ei enää suolaista vettä

Huhtikuun loppu 2016. Viola Wallenius on palannut Suomeen. Ensimmäisesta Kenian matkasta on pari vuotta. Tällä kertaa Wallenius asui Keniassa paikallisessa kymmenen hengen perheessä 2 000 asukkaan kylässä.

– Ihana, sydämellinen perhe, koin itseni perheen osaksi enkä vieraaksi. Perheen talo on maalattiainen savimaja ilman juoksevaa vettä tai sähköä. Tavallinen kylätason perusasunto.

Paria kuukautta aikaisemmin suunnitteluasteella ollut makean veden putki koululle saatiin valmiiksi Walleniuksen matkan aikana, eivätkä koululaiset enää juo suolaista vettä. Putkea kaivettiin lapiotyönä maahan pari sataa metriä, paahtavassa helteessä.

Siinä valuivat hiki ja kyyneleet maata kuokkiessa.

– Siinä valuivat hiki ja kyyneleet maata kuokkiessa, mutta tunne oli hieno, kun vesi lähti virtaamaan.

Home Street Home -säätiön perustamisesta on puolisentoista vuotta. Walleniuksen mukaan säätiö on saanut jalansijaa Suomessa, ja myös Keniassa asiat etenevät entistä sujuvammin, kun taustalla on virallisempi taho. Korruptio on edelleen suurin ongelma.

Lastenkodin aloitukseksi tarkoitettu suora-apukeskus rescue center on avattu, ja keskuksella on virallinen toimisto. Parhaillaan Home Street Home etsii tonttia lastenkodille.

Viola Wallenius ja vauva.
Viola Wallenius

Suurien tunteiden kukko

Rescue center on jo aloittanut haki kit- eli oikeudet-nimisen projektin. Se on suunnattu raiskauksen tai väkivallan uhriksi joutuneille tytöille. Tyttöjen suurin ongelma on se, että heillä ei ole rahaa maksaa sairaalassa tehtävää testiä, joka vaaditaan rikosilmoituksen tekoon. Rescue center tarjoaa yhdessä poliisin ja ministeriön lastenpalvelujen kanssa testin sitä tarvitseville.

– Tuemme tällä hetkellä muun muassa 15-vuotiasta hyväksikäytön uhria, jolla on kaksostytöt. Hän oli niin heikko, ettei kyennyt imettämään vauvojaan, ja vauvat olivat luuta ja nahkaa. Seuraavana päivänä veimme hänelle ruokaa ja lastentarvikkeita, ja he ovat siitä vahvistuneet.

Tytön perhe on äärimmäisen köyhä. Siitä huolimatta he antoivat Walleniukselle kukon.

– Se on minulle todella iso asia. Kukon antaminen on Kenian kulttuurissa tapa osoittaa huomattavaa kunnioitusta.

Wallenius ja Home Street Home ovat saaneet jo paljon aikaan. Walleniukselle se ei riitä, sillä päätehtävä ja tavoite on lastenkoti, ja rescue center on siihen välivaihe.

Parasta aikaa Home Street Home etsii Kenian eteläkärjesta Kwalen kunnasta tonttia rescue centerille – sille, josta tulee lastenkoti. Sitten joskus, in african time.