1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenrantaan kohoaa jälleen Suomen suurin hiekkalinna – veistosten tulee kestää tuulta ja sadetta

Hiekkalinna rakennetaan Lappeenrannan satamaan vuodesta toiseen pääosin samasta hiekasta. Linnan tämän vuoden teema on ritarit.

Kotimaan uutiset
Torielämää-veistos Lappeenrannan Hiekkalinnassa.
Torielämää-veistos Lappeenrannan Hiekkalinnassa.Jenni Mehtonen/Yle

Lappeenrannan satamaan avautuu tänä kesänä jo järjestyksessään 13. Hiekkalinna. Linnan rakennustyöt aloitettiin eilen maanantaina. Linnan vuosittain vaihtuvana teemana on tänä vuonna ritarit.

Linnaan käytetään yhteensä kolme miljoonaa kiloa hiekkaa. Huonoksi mennyttä hiekkaa kuljetetaan vuosittain pois ja uutta tuodaan tilalle, mutta pääosin hiekka on kuitenkin pysynyt samana koko Hiekkalinnan historian ajan.

Ihan mitä tahansa hiekkaa linnaan ei voi kuitenkaan käyttää.

– Hiekka täytyy olla soramontusta otettua niin sanottua filleri-hiekkaa. Se on todella hienojakoista kuin jauhoa ja veden kanssa se tiivistyy todella tiukaksi, Hiekkalinnan projektipäällikkö Kimmo Frosti kertoo.

Hyvän hiekan lisäksi hiekkaveistosten kasassa pysyminen vaatii liimapinnan.

– Puuliimaa suihkutetaan muutama milli pintaan, niin se suojaa sateelta ja tuulelta. Se antaa hengittää kuin gore-tex eli se elää luonnon mukaan, mutta pinta ei hajoa, Forsti kertoo.

Itse hiekassa ei ole mitään lisättyjä aineita, mutta käsiteltäessä hiekka on oltava märkää ja tampattava tiiviiksi.

Rankkasateet koettelevat hiekkalinnaa

Kesällä suuret ukkosmyrskyt voivat johtaa siihen, että linnaa joudutaan korjaamaan.

– Jos tulee oikein rankkoja sateita, joita hiekkatietkään eivät kestä, niin myös linnaan tulee vaurioita. Yleensä ne ovat korjattavissa.

Pahin sadekoettelemus juontaa noin kymmenen vuoden taakse.

– Kerran tuli valtava kaatosade ja meillä oli aika umpinainen rakenne, jonka keskikentälle tuli 30 senttiä vettä. Veistokset alkoivat sortua vesilammikkoon, niin siinä oli aika hurja tilanne. Sinne piti laittaa paljon uppopumppuja ja pumpata vettä pois ja tuoda kuivaa hiekkaa juurelle.

Veistoksia on tekemässä 18 veistäjää, joista 10 on ulkomaalaisia. Veistokset on määrä saada valmiiksi kymmenessä päivässä.

Tekijät saavat valmiiksi annetun teeman ja ideat, mutta lopullisessa työssä näkyy tekijän oma kädenjälki. Hiekan työstötavat ovat vapaat ja moninaiset.

– Lapioiden lisäksi jotkut käyttävät lusikkaa, jotkut tekevät käsin ja pillillä saatetaan puhaltaa pois ylimääräistä hiekkaa, Frosti kuvailee tekotapoja.

Lue seuraavaksi