Lifestyle-blogissa mikään tuote ei näy vahingossa – ei myöskään tytär, exä tai uusi poikaystävä

Bloggarin elämä kiehtoo nuoria aikuisia: ilmaisia tuotteita, kutsuja juhliin ja somekuuluisuutta. Kotimainen blogi- ja vlogimaailmaan sijoittuva Onnenonkija-elokuva avasi bloggarin elämäntapaa ironisesti. Riikka Timonen on avannut kuuden vuoden ajan elämäänsä verkossa.

Riikka Timonen viihtyy luonnossa. Kuva: Hunajaista / Riikka Timonen

Riikka Timonen on pitänyt aktiivista blogiaan verkossa jo kuusi vuotta, osoitteessa Hunajaista.com (siirryt toiseen palveluun). Hän aloitti sisustusbloggarina, mutta kääntyi pikku hiljaa lifestylebloggariksi.

– Sisustamisesta loppuivat tarinat, koska eihän kukaan muuta kotiaan siinä tahdissa, Timonen nauraa.

Hunajaista-sivun tuoreessa päivityksessä Timonen kertoo, kuinka blogi on ollut hänelle ja omalle tyttärelle kasvutarina.

Mitä Hunajaista myös on, se on vaihtoehtoinen blogi Helsinki-maailmalle ja Kallio-kuplalle. Hämeenlinnalainen perhe-elämä ei varmasti ole yhtä cool kuin ystävilläni pääkaupunkiseudulla

– Se on tarina minun elämästäni sellaisena kuin se on. Pikkuhiljaa itseluottamuksen kasvaessa blogi on kääntynyt rehellisempään suuntaan ja kuvatkin ovat vähemmän stailattuja ja mietittyjä, Timonen kirjoittaa.

Ne kaikki kauniit asiat

Hämeenlinnassa asuva Riikka Timonen on vain pienen matkan päässä siitä, että hän voisi elää blogillaan.

Parhaimmillaan hänen tarinoillaan on noin 100 000 lukijaa, heikoimmillaan puolet siitä.

– Se vaatisi sitä, että jättäytyisin joksikin aikaa heikommille tuloille ja ryhtyisin rakentamaan blogiani isommaksi. Tiedän, että pystyisin siihen kyllä, mutta lapseni vuoksi haluan pitää turvallisen pysyvän toimeentulon.

Niinpä leipä lähtee edelleen lastentarhanopettajan töistä.

Hunajaista on myös rakkaustarina suomalaista muotoilua kohtaan. Hunajaisessa on rakastettu tasaraitaa enemmän kuin ehkä missään muussa blogissa.

Ammattibloggari on kuin freelanceryrittäjä. Bloggaajan tulot muodostuvat monesta pienestä lähteestä, joista tärkeimmät ovat keikkaduunit ja kuvaaminen.

Tämä maljakko ei ole kuvissa sattumalta. Kuva: Hunajaista / Riikka Timonen

Riikka Timoselle blogin ydin on perhe, sisustus ja kaikki kauniit asiat, joista hän jollakin tapaa innostuu.

Hunajaista-sivuston menestys noteerattiin myös A-lehdissä. Niinpä Timosen tarinat löytyvät Styleroom (siirryt toiseen palveluun)- kokoomasivuston alta. Siellä hänellä on neljän muun konkaribloggaajan tapaan mentorin rooli. He pitävät huolta uusista bloggareista.

Styleroomin hyvä puoli on se, ettei Timosen tarvitse enää markkinoida omaa sivustoaan.

– He tekevät se puolestani ja myyvät mainokset. Minun ei tarvitse enää ottaa firmoihin yhteyttä, jotta saisin palkkaa.

En tee postaussuunnitelmia kuukaudeksi eteenpäin. Istun koneelle ja teen mitä huvittaa. Se tekee minusta hieman huonon bisnesbloggaajan.

Kipeätkin asiat näkyvät

Riikka Timonen on käynyt kuuden vuoden aikana lukijoiden kanssa läpi kipeitäkin asioita. Vaikein niistä oli avioero, 10 vuotta elämästä saman miehen kanssa oli ohitse.

– Olen vetänyt rajan siihen, että kirjoitan hyviä asioita läheisistäni, en lähde retostelemaan. Toki ero ja exäkin näkyy siellä, mutta en lähde arvostelemaan entistä aviomiestäni julkisesti, Riikka Timonen sanoo jämäkästi.

– Kirjoitan vahvasti tunnepohjalta. Se on väline purkaa omia tuntojaan.

Kaikkia ei tällainen tyyli innosta ja välillä tulee huonoakin palautetta.

– Mutta olen tehnyt valinnan, että en pelkää.

Minä, Riikka, olen löytämässä itseäni ihan uudelleen. Kuka olen ilman 10 vuotta vierelläni kulkenutta miestä. Kuka minä olen ja mitä minä ajattelen?

Haukuttava tuote ei pääse esille

Tänä keväänä elokuvateattereissa nähty Onnenonkija-elokuva toi esille sen, miten karuin keinoin naisia houkutellaan tavoittelemaan blogilleen menestystä. Samalla se kertoo kasvutarinan siitä, kuinka oma ääni tulee löytyä, eikä pidä pyrkiä olemaan jotain muuta kuin on.

Riikka Timonen uskoo, että hän on onnistunut pitämään omissa käsissään sen, mitä sivuston kuvissa näkyy.

– Kieltäydyn sellaisista yhteistöistä, jotka eivät sovi minulle.

Lifesstyleblogeista katsotaan vinkkejä oman kodin sisustukseen. Siksi tavaroilla on väliä. Kuva: Hunajaista / Riikka Timonen

Yhteistyötä bloggari tekee mielellään sisustus- ja vaateasioissa, mutta seksi ja muut intiimiasiat ovat no-no.

Pitääkö blogissa näkyvää tuotetta sitten kehua?

– Ei. Mutta minähän valitsen tuotteen, josta tykkään ja teen sen aidosti. En ota sellaista testiin, josta tiedän etukäteen, että tulen haukkumaan sen.

Yhteistyön huipentuma on ollut se, kun Timonen pääsi vaikuttamaan siihen, miltä Arlan maitotölkit nykyään kaupan hyllyssä näyttävät.

Nyt tytär voi kieltäytyä kuvista

Nyt Riikka Timosen elämässä kukoistaa taas uusi onni. Keväällä blogin kuviin ilmestyi uusi poikaystävä.

Tytär Siirikin on usein kuvissa mukana. Hunajaista-sivusto on myös hänen kasvutarinansa, hyvin visuaalinen sellainen.

Riikan tytär Siiri esiintyy paljon kuvissa. Nykyään hän osaa myös kieltäytyä kuvista. Kuva: Hunajaista / Riikka Timonen

Moni ei päästäisi omasta lapsesta otettuja kuvia verkkoon näin laajasti. Timonen päätti vuosia sitten, että oma tytär on kuvissa mukana.

– Hän on nyt 7-vuotias. Nykyään hän kieltäytyy kuvista, jos ei halua olla kuvattavana. Silloin en kuvaa.

Siteeraukset on poimittu Riikka Timosen Hunajaista-blogista.