Roman Polanskin luovutus Yhdysvaltoihin jälleen tapetilla – siellä odottaa raiskaussyyte

Elokuvaohjaaja Roman Polanski epäillyn raiskauksen aikaan hän oli 43-vuotias, ja tyttö 13-vuotias. Polanski myönsi harrastaneensa seksiä alaikäisen tytön kanssa.

kulttuuri
Roman Polanski oikeudessa Puolan Krakovassa helmikuussa 2015.
Roman Polanski oikeudessa Puolan Krakovassa helmikuussa 2015.Jacek Bednarczyk / EPA

Puola on käynnistänyt uudestaan oikeusprosessin, joka voi johtaa elokuvaohjaaja Roman Polanskin luovuttamiseen Yhdysvaltoihin.

Yhdysvallat on vaatinut puolalais-ranskalaisen Polanskin luovuttamista vuodelta 1977 peräisin olevan raiskaussyytteen vuoksi. Polanskia syytettiin 13-vuotiaan tytön raiskaamisesta ja huumaamisesta.

Puolan oikeusministeri Zbigniew Ziobro kertoo, että hän aikoo valittaa Puolan korkeimpaan oikeuteen aiemmasta päätöksestä, jonka mukaan Polanskia ei luovutettaisi Yhdysvaltoihin.

Päätöksen teki krakovalainen oikeus, joka arvosteli yhdysvaltalaisten vuonna 1977 tekemää tutkimusta raiskaussyytteistä ja väitti, että yhdysvaltalaiset tuomarit ja syyttäjät eivät olleet toimineet reilun oikeudenkäynnin periaatteiden mukaisesti.

Roman Polanski oli epäillyn raiskauksen aikaan hän oli 43-vuotias. Hän myönsi harrastaneensa seksiä alaikäisen tytön kanssa. Hän kuitenkin pakeni maasta, ennen kuin tuomio julistettiin.

Lähteet: AFP, Reuters