1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kavalsi äidiltään yli 50 000 euroa – joutsalaiselle kuntapoliitikolle tuomio

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut valtuutettu ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Esko Osmion äitinsä varojen anastamisesta vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Osmio toimi äitinsä edunvalvojana reilun kahden vuoden ajan.

Kotimaan uutiset

Kokoomuksen joutsalainen kuntapoliitikko Esko Osmio on saanut tuomion törkeästä kavalluksesta. Hän nosti äitinsä tileiltä reilun kahden vuoden aikana lähes 52 000 euroa. Suurin yksittäinen nosto oli 42 000 euron henkivakuutuskorvaus.

Osmio toimi vuosina 2012–2014 äitinsä edunvalvojana. Tehtävä päättyi syyskuussa 2014, koska hän ei toimittanut maistraatille pyynnöistä huolimatta yhtään vuositiliä. Äiti kuoli noin vuosi sitten.

Oikeudessa Osmio kiisti syytteen ja vaati sen hylkäämistä. Hän perusteli henkivakuutuskorvauksen nostamista sillä, että vakuutukseen oli merkitty edunsaajaksi lapset, eikä Osmiolla ole elossa olevia sisaruksia. Lisäksi hän kertoi keskustelleensa asiasta äitinsä kanssa.

Reilun 7000 euron nostoa tilltä Osmio perusteli äidin laskuen maksamisella sekä sopimuksella saada korvausta äidin asioiden hoitamisesta.

Satakunnan käräjäoikeus katsoi Osmion teon törkeäksi rahojen suuren määrän sekä edunvalvojan erityisen vastuullisen aseman vuoksi. Oikeuden mukaan Osmiolla ei ollut mahdollista tehdä itse ennakollista perinnönjakoa, vaan se olisi pitänyt tehdä erillisessä prosessissa. Sen vuoksi tuomitun on korvattava kaikki kavaltamansa rahat kuolinpesälle riippumatta hänen perillisasemastaan.

Osmio joutuu maksamaan myös oikeudenkäyntikuluja sekä yhteensä 1500 euroa uhkasakkoa kahdesta poissaolosta oikeuden istunnoista.

Lue seuraavaksi