Ranskassa protestit jatkuvat – tiistaina lakkoon mennään myös Belgiassa

Ranskan työlakiuudistuksen vastustajat siirtävät tällä viikolla fokuksen öljynjalostamoista joukkoliikenteeseen. Lakot pysäyttävät kaukojunia ja sotkevat myöhemmin Pariisin paikallisliikennettä.

Ulkomaat
Mielenosoittajat nostaa nyrkin ilmaan poliisien edessä Ranskassa.
Poliisi eristi mielensoittajat polttoainevaraston edustalla Pohjois-Ranskassa keskiviikkona. Thibault Vandermersch / EPA

Ranskassa junaliikenne on vaikeuksissa tiistaina, kun rautateiden työntekijöitä menee lakkoon. Lakko pysäyttää kaukojunia, esimerkiksi suurimman osan TGV-suurnopeusjunista.

Työtaistelun ensisijainen syy ovat meneillään olevat neuvottelut rautatieläisten työaikojen muutoksista, kirjoittaa sanomalehti Le Monde (siirryt toiseen palveluun). Samalla vastustetaan myös Ranskan hallituksen ajamaa työlakiuudistusta, jota vastaan ammattijärjestöt ja kansalaiset ovat osoittaneet mieltään koko kevään.

Pariisin seudulla liikennekaaos pahenee entisestään myöhemmin tällä viikolla, kun paikallisliikenteen työntekijät aloittavat torstaina lakon työlakia vastaan. Myös lentoliikenteeseen odotetaan häiriöitä, sillä ilmailualan liitot kaavailevat työnseisauksia viikonlopulle.

Pariisissa myös jätehuollon työntekijät ovat liittyneet työtaisteluun: ammattiliittojen aktivistit saartoivat maanantaina Ile-de-Francen jätteenkäsittelylaitoksen. Viime viikolla saarrettiin öljynjalostamoita, joista suurin osa on edelleen seisokissa tai toimii säästöliekillä.

Ranskan sosialistihallitus toivoo epäsuositusta työlakiuudistuksesta apua talousvaikeuksiin. Lain pitäisi helpottaa työntekijöiden irtisanomista, lisätä paikallista sopimista ja mahdollistaa 35 tunnin työviikosta sekä lomista ja vapaista joustaminen.

Lain vastustajia on ärsyttänyt entisestään se, että hallitus vei lain poikkeusmenettelyllä ohi parlamentin alahuoneen.

Pariisissa pelätään turistikatoa, ammattiliitto valmis neuvottelemaan?

Pariisissa matkailuviranomaiset ovat huolissaan työtaistelujen vaikutuksesta turismiin.

Kuvat "sissitaistelua muistuttavasta toiminnasta" keskellä Pariisia leviävät ympäri maailman ja vahvistavat pelkoja, joita ihmisillä on Pariisin suhteen marraskuun terrori-iskujen jälkeen, turismiviranomaiset sanovat.

Mellakointia.
Poliisi ja Ranskan hallituksen suunnittelemaa työlakiuudistusta vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen Pariisissa 26. toukokuuta.Reuters-TV

Protesteja johtava ammattiliitto CGT on varoittanut, että ensi viikolla alkavat jalkapallon EM-kisat saattavat häiriintyä pahasti, jos hallitus ei peräänny suunnitelmistaan.

Presidentti François Hollande on vakuuttanut, ettei uudistuksia vedetä takaisin protesteista huolimatta. Sen sijaan hänen hallituksestaan on väläytelty toiveikkuutta sen suhteen, että CGT:n kanssa päästäisiin neuvottelemaan.

Työministeri Myriam El Khomrin mukaan CGT:n johtaja Philippe Martinez on viime tunteina antanut ymmärtää, että olisi valmis neuvottelupöytään.

Martinez sanoi maanantai-iltana radiohaastattelussa, ettei asettaisi keskusteluille ennakkoehtoja.

Myös Belgiassa laajoja lakkoja

Belgiassa puolestaan julkisen sektorin työntekijät ovat aloittaneet lakkoja, joilla vastustetaan Belgian hallituksen säästötoimia. Muun muassa eläkeiän nostaminen suututtaa palkansaajia.

Juna- ja bussiliikenteessä on häiriöitä, postinkulku kangertelee ja monien virastojen työntekijät ovat liittyneet työtaisteluun. Belgian valtion rautatieyhtiön mukaan junaliikenne seisoi tiistaina Belgian ranskankielisessä osassa kokonaan.

Brysselissä ja muissa kaupungeissa tuhannet ihmiset ovat marssineet mielenosoituksissa säästötoimia vastaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters