1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilmailulle iso harppaus – kaksi suurta ilmailukerhoa yhdistyy

Suomalaisessa ilmailukentässä tapahtuu harvinainen kahden merkittävän ilmailukerhon yhdistyminen. Vuonna 1938 perustettu Hämeenlinnan Ilmailukerho ja vuonna 1962 perustettu Espoon Ilmailukerho yhdistyvät Räyskälän Ilmailukerhoksi.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan Ilmailukerhon puheenjohtaja Timo Myllykylä pitää hienona, että vanhoissa ja menestyksekkäissä ilmailukerhoissa uskalletaan uudistua. Se antaa uusia mahdollisuuksia niin kerhoille kuin niiden harrastajille ja Räyskälä-Säätiölle.

– Ilmailulle tämä on iso harppaus, saadaan energiaa koulutukseen ja toimintaan. Harrastajille on käytössä enemmän kalustoa. Tässä ajassa tämä on niin iso uudistus, ettei sitä voinut jättää käyttämättä, perustelee Timo Myllykylä.

– Nyt kahden kerhon jäsenet ryhtyvät harrastamaan yhden nuotion äärellä. Me kuitenkin olemme molemmat toimineet jo Räyskälässä, lennetään siellä ja ollaan samoja kaveruksia. Yhteisessä kerhossa saamme myös säästöjä aikaan.

Lisää energiaa koulutukseen

Uudella kerholla on seitsemän purjekonetta, joista kaksi on kaksipaikkaista.

– Nyt meillä on energiaa kouluttaa, meillä on hyvä koulutuskalusto. Se antaa jäsenillemme hyvän mahdollisuuden kehittyä harrastuksessamme, uskoo Timo Myllykylä.

– Räyskälän Ilmailukerho on luonteva nimi uudelle kerholle, sillä molempien kerhojen purjelentotoiminta on keskittynyt Lopella sijaitsevalle Räyskälän lentokentälle. Kerhoillamme on ollut jo pitkään yhteistyötä koulutus- ja lentotoiminnassa. Meillä on jo entuudestaan yhteistä lentokalustoa ja moni harrastaja on jäsenenä molemmissa kerhoissa, korostaa Espoon Ilmailukerhon puheenjohtaja Riku Rissanen.

Räyskälä on purjelennon ykköskeskus

Hämeenlinnan Ilmailukerho on ollut purjelento-, lennokki-, kuumailmapallo- ja moottorilentotoimintaa harrastavien yhdistys. Kerho toimi Parolan lentokentällä vuoteen 1962 saakka, jolloin se raivasi Räyskälässä sijainneen vanhan lentokentän uudeksi toimipaikakseen.

Vuosien saatossa Räyskälästä on kehittynyt Pohjoismaiden suurin ilmailukeskus, jota ylläpitää Räyskälä-säätiö. Nykyisin Räyskälän kentältä toimii useita ilmailukerhoja.

Yhdistyneessä kerhossa on noin 200 jäsentä ja se on yksi Suomen suurimmista ilmailukerhoista. Räyskälän Ilmailukerhon toiminnan pääpaino on purjelennossa. Lennokkiharrastus ja kuumailmapalloilu pitävät majaansa edelleen Hämeenlinnassa. Myös hiljaisempaa eloa viettänyttä moottorilentotoimintaa ollaan virkistämässä ja suunnitteilla on oman ultrakevyen lentokoneen ostaminen.