Valtio lupaa 18 miljoonaa Tampereen monitoimiareenan rakentamiseen

Ennen lopullista rahoituspäätöstä Tampereen monitoimiareenan valtiontuelle on saatava vielä komission hyväksyntä. Monitoimiareenan rakentaminen Tampereen keskustaan, junaradan päälle on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

urheilu
Tampere keskusareena havainnekuva
SRV / Aihio Arkkitehdit

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa valtion osallistumista Tampereen monitoimiareenan rakentamisen rahoittamiseen. Ennen lopullisen rahoituspäätöksen tekemistä Tampereen monitoimiareenan valtiontuelle on saatava komission hyväksyntä.

Valtio osallistuisi monitoimiareenan rakentamiskustannuksiin yhteensä enintään 18 miljoonan euron valtionavustuksella vuosina 2017–2019.

Ensi vuonna valtionavustus on suunnitelman mukaan 7 miljoonaa, vuonna 2018 yhteensä 7 miljoonaa ja vuonna 2019 yhteensä 4 miljoonaa euroa.

Tampereen ratapiha ja hotelli Torni
Kansi ja areena -hanke on laaja kokonaisuus, joka muuttaa Sorin sillan ympäristöä ratkaisevasti. Kansi on suunniteltu kuvaussuuntaan pohjoiseen, areena rakennetaan sillan eteläpuolelle.Marjut Suomi / Yle

Valtion rahoitusosuus kootaan useammasta lähteestä. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan rahat otetaan osittain liikuntapaikkarakentamisen määrärahoista, osittain veikkausvoittovaroista.

Tampereen monitoimiareena on tulossa Tampereen keskustaan, junaradan päälle. Areenaan rakennetaan kilpa- ja harjoitusjäähalli oheistiloineen.

Areena on osa isoa kokonaisuutta, johon kuuluu areenan lisäksi toimisto-, liike- ja hotellitilaa sekä asuntoja. Koko hankkeen kustannusarvio on yli puoli miljardia. Areenan osuus on 105 miljoonaa euroa.

Yli 3500 työpaikkaa tuo myös valtiolle verotuloja

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan hanke vahvistaa Tamperetta yhtenä Suomen johtavista urheilu- ja tapahtumakaupungeista ja tuo seudulle paljon työtä.

Havainnekuva Tampereen suunnitellusta monitoimiareenasta
Vuonna 2011 julkistetussa havainnekuvassa areena näytti tältä.Studio Daniel Libeskind for NCC

– Koko hankkeen työllisyysvaikutukset ovat yli 3 500 työpaikkaa, ja areenan rakentaminenkin tuo seudulle yli 700 työpaikkaa vuosittain. Myös valtion verotulojen kasvu hankkeen rakentamisvaiheesta arvioidaan olevan noin 100 miljoonaa euroa, toteaa Grahn-Laasonen tiedotteessa.

Grahn-Laasosen mukaan areena parantaa Suomen mahdollisuuksia saada mm. kansainvälisiä arvokisoja Suomeen.

– Monitoimiareenasta tulee yksi jääkiekon keskuksista Helsingin Hartwall Areenan ja Turun Turku-hallin kanssa. Nykyaikaisten puitteiden vuoksi voimme tulevaisuudessa yhä useammin kilpailla suurten arvokisojen isännyydestä ja houkutella korkean tason urheilu- ja kulttuuritapahtumia Suomeen.

Valtioneuvoston rahoituspäätös tuli Tampereen kannalta juuri sopivasti. Kaupunki ja rakennuskonserni SRV allekirjoittavat Kansi ja Areena -hankkeen toteutussopimuksen huomenna tiistaina.