Haapajärvellä halutaan myydä vanhat historialliset pappilat

Seurakunnat myyvät kiinteisömassaansa tasaiseen tahtiin. Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärvellä halutaan myydä kaksi pappilaa. Tunnetasolla askel on monelle paikkakuntalaiselle iso, mutta nykyisessä taloustilanteessa välttämättömyys.

Kotimaa
Pikkupappila ja Laurikkalan pappila Haapajärvellä
Haapajärven seurakunta

Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärven seurakunnassa ollaan laittamassa pappilarakennukset tontteineen myyntiin. Kirkkoneuvosto päätti esittää asian kirkkovaltuustolle maanantaina, ja kirkkovaltuusto käsittelee asiaa kesäkuussa. Jos valtuusto hyväksyy myymisen, pappila tontteineen laitetaan myyntiin jo tänä kesänä.

– Sen myyminen aiheuttaa varmasti tunnereaktioita haapajärvisten, työntekijöiden ja päättäjien keskuudessa. Kun asiasta jo muutama vuosi sitten paikallislehdessä ihmisiltä kysyttiin, niin ensimmäinen reaktio oli, että ei missään tapauksessa sitä saa myydä, kertoo Haapajärven seurakunnan talouspäällikkö Pekka Laajalahti.

– Päättäjät kuitenkin tietävät, mikä on seurakuntien tilanne Suomessa, ja seurakunnan päätehtävä on hengellinen työ eikä kiinteistöjen ylläpito.

Pappilat ovat upealla paikalla, mutta nielevät rahaa

Ennen vuotta 1940 rakennettuja pappiloita on maassamme säilynyt alle 550. Vuonna 2007 seurakuntien omistuksessa oli vielä noin 300 pappilaa, mutta taloudellisten syiden vuoksi monet seurakunnat ovat viime vuosina asettaneet pappiloita myyntiin.

Haapajärven kohteet Laurikkalan pappila ja Pikkupappila sijaitsevat samassa pihapiirissä rantatöyräällä Kalajoen varrella. Rakennukset ovat isolla, puistomaisella 1,7 hehtaarin tontilla. Sen pihapiiri rakennuksineen muodostaa merkittävän kulttuurihistoriallisen miljöön Haapajärven keskeiselle paikalle.

Seurakunnan päätehtävä on hengellinen työ eikä kiinteistöjen ylläpito.

Pekka Laajalahti

Rakennusten myynti liittyy seurakuntatalon peruskorjauskorjaustarpeeseen, jonka yhteydessä kaikki seurakunnan toiminnot halutaan saada saman katon alle.

– Meillä on ajatuksena myydä ensin pappilamiljöö tontteineen, ja sitten peruskorjata seurakuntatalo ja laajentaa sitä. Korjaus maksaa arviolta 1-1,5 miljoonaa euroa, Laajalahti sanoo.

Pitkästi yli satavuotiaista taloista tehdyn kuntoarvion mukaan molemmat rakennukset ovat rungoltaan terveitä, mutta tarvitsisivat kuitenkin korjausta. Laurikkalan pappila on rakennettu vuonna 1862 ja nykyisin siinä on kirkkoherranvirasto ja työtiloja. Pikkupappila on alunperin rakennettu Haapajärven ensimmäisen kirkkoherran virka-asunnoksi vuonna 1842. Nyt siinä on seurakunnan nuorisotyön toimintakeskus.

Haapajärvelle jäisi myymisen jälkeen seurakuntalon takana sijaitseva Ronkaalan pappila, jossa asuu kaupungin kirkkoherra perheineen.

Ostajia ei ole jonossa, ja hintakin suuri arvoitus

Seurakunnat ympäri Suomen hakevat säästöjä myymällä kiinteistöjään. Pappiloiden lisäksi myytävänä on ollut esimerkiksi seurakuntakeskuksia ja kirkko.

Talouspäällikkö Pekka Laajalahti tietää, että Haapajärven pappiloita on erittäin haastavaa myydä.

Tuskin siihen kukaan huvikseen rahojaan laittaa.

Pekka Laajalahti

– Jos tämä olisi jonkun ison kaupungin vieressä, hinta olisi ihan eri luokkaa kuin täällä ja ostajiakin ilmaantuisi.

Kiinteistövälittäjä ei ole vielä käynyt tekemässä tilasta hinta-arviota, eikä Laajalahdellakaan ole sellaista heittää.

– Kirkkoneuvostossakin hintaa yritettiin kuntotarkastajalta kysellä, mutta kyllä se on vaikea sanoa, sanotaan näin että se on sadantonnin ja miljoonan välillä. Jos jollakin on hyvä idea käyttötarkoitukselle, hän varmasti siitä maksaakin, mutta tuskin siihen kukaan huvikseen rahojaan laittaa.

Mahdolliset ostotarjoukset tarkastetaan, ja lopullisen päätöksen myymisestä tekee kirkkovaltuusto.