Egyptissä kohu: Teinityttö kuoli sukuelinten silpomisen uhrina

Tyttöjen sukuelinten silpominen on kielletty Egyptin laissa. Siitä huolimatta silpomista suoritetaan laajasti sekä muslimien että kristittyjen parissa.

Ulkomaat

Egyptissä syyttäjät tutkivat sukuelinten silpomisesta johtuvaa teinitytön kuolemaa. Egyptin terveysministeriön mukaan 17-vuotiaan tytön "ympärileikkaus" tehtiin yksityisessä sairaalassa Suezin maakunnassa.

Tyttö kuoli ilmeisesti voimakkaaseen verenvuotoon. Myös kuolleen tytön sisaren sukuelimet silvottiin samassa yhteydessä, mutta hän toipuu operaatiosta.

Toimenpiteen tehnyt sairaala on nyt suljettu ja sen henkilökuntaa kuulustellaan. Operaation tehnyt naislääkäri saanee syytteen, mikäli lopullisessa kuolinsyyntutkimuksessa vahvistetaan silpomisen osuus kuolemaan.

Myös tyttöjen äitiä on kuulusteltu. Äiti on ammatiltaan sairaanhoitaja ja edesmennyt isä oli kirurgi.

– Mayar kuoli äitinsä tietämättömyyden ja vanhanaikaisuuden vuoksi. Hän piti tytärtään syyllisenä vain koska hän oli nainen, kirjoitti kuolleen tytön ystävä Rawan al-Jamal Facebookissa al-Masdar-lehden mukaan.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on kielletty Egyptin laissa vuonna 2008. Tästä huolimatta tyttöjen sukuelimiä silvotaan yleisesti erityisesti maaseudulla. Tapaa harjoittavat sekä kristityt että muslimit.

Edellisen kerran teinityttö kuoli Egyptissä silpomisen seurauksena vuonna 2013.

Viime vuoden tammikuussa puolestaan egyptiläislääkäri tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan silpomisen vuoksi. Samassa oikeuskäsittelyssä tytön isä sai kolmen kuukauden ehdollisen tuomion.

Noin 92 prosenttia egyptiläisnaisista on joutunut sukuelinten silpomisen uhriksi. Nykyisin yli 80 prosenttia toimenpiteistä on tehty sairaaloissa, vaikka käytäntö onkin laiton.

Noin 200 miljoonaa naista ja tyttöä on joutunut maailmanlaajuisesti sukuelinten silpomisen uhriksi. Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa vahvasti sitä vastaan niin Egyptissä kuin Saharan eteläpuolisissa Afrikan maissakin, osoittaa YK:n helmikuinen tutkimus.

Uhrit kärsivät sekä psyykkisistä että fysiologisista ongelmista. Naisilla on virtsaamishäiriöitä ja -kipuja, verenvuotoja, voimakasta kipua yhdynnän aikana sekä jopa kuolemaan johtavia komplikaatioita synnytyksen aikana.

Lähteet: AFP