Liito-orava ahmi linnunpöntön poikaset – jumittui kolmeksi tunniksi pöntön reikään

Mikkeliläinen Teuvo Särkkä todisti erikoista luonnonnäytelmää maanantaina iltapäivällä. Sinitiaisen munat tai poikaset ahminut liito-orava jäi jumiin ja pääsi vapauteeen vasta useiden tuntien ja yritysten jälkeen.

Kotimaa
Liito-orava yritti ulos useita kertoja.
Teuvo Särkkä

Särkkä oli ajamasssa rivitalopihansa nurmikkoa, kun kova mekkala kiinnitti miehen huomion. Syy selvisi pian.

Linnunpöntön reikään jumittunut liito-orava sähisi ja yritti epätoivon vimmalla päästä pois. Pihan pikkulinnut pitivät ympärillä kovaa ääntä. Sinitiaisen poikaset popsineen liito-oravan vatsan ympärys oli kuitenkin kasvanut sen verran, että reikä kävi ahtaaksi.

– Kolme tai neljä kertaa se meni takaisin pönttöön ja yritti uudelleen. Meni siinä varmaan kolmisen tuntia. Ehdin hyvin käydä kameran sisältä ja ottaa kuvia.

Liito-orava joutui huilaamaan tovin pöntön vieressä.
Teuvo Särkkä

Tapahtumasarja otti niin kovasti liito-oravan voimille, että tämä joutui lepäilemään pitkän tovin ennen matkan jatkumista.

Teuvo Särkkä on lintuharrastaja, joka käy kahdesti vuodessa pidemmillä bongausmatkoilla. Muuten harrastus keskittyy lähiluontoon Mikkelin seudulla.

– Pöntössä asuvat sinitiaiset ehtivät tehdä vielä toiset poikaset, joten tuskin siinä korvaamatonta vahinkoa syntyi, Särkkä arvelee.

Lähellä ehkä poikaset

Liito-oravia tutkinut Sanna Mäkeläinen pitää äärimmäisen harvinaisena tapausta, jossa liito-orava on mennyt linnunpönttöön.

Liito-orava oli jumissa kolmisen tuntia.
Teuvo Särkkä

– Seurasin useita vuosia radiolähettimien avulla liito-oravan elämää, mutta koskaan tällaista ei tullut vastaan, liito-oravasta maaliskuussa väitellyt Sanna Mäkeläinen sanoo.

Mäkeläinen pitää mahdollisena, että yksikö on naaras, jolla on poikasia lähistöllä.

– On saattanut olla tilanne, että on pitänyt saada paljon ravintoa nopeasti. Yleensä ne syövät puiden lehtiä.

Liito-orava on öiden asukki, jota harva näkee päivänvalolla. Poikkeuksen tekevät juuri nopeaa ravintoa tarvitseva, imettävä naaras tai kiimassa oleva koiras.

Tapahtumasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo-lehti.