Rehtori järkyttyi: Oppilaat roikkuivat yhdellä kädellä 100 metriä korkeassa mastossa ja kuvasivat toisiaan someen

Sosiaalisessa mediassa jaettujen videoiden kuvaaminen asetti koululaiset hengenvaaraan. Mikkelin Kalevankankaalla olevaan 100-metriseen matkapuhelinmastoon kiipeäminen ei ole vaarallista ainoastaan putoamisriskin vuoksi. Lapset ovat myös huomaamattaan altistaneet itsensä isolle säteilymäärälle.

Kuva: Risto Puolimatka / Yle

Kuluneen kevään aikana noin kymmenen oppilaan joukko aloitti vaarallisen harrastuksen. Mikkelin Lähemäen koulun 6. ja 7. luokkia käyneet oppilaat kiipesivät korkeiden rakennusten katoille ja Kalevankankaalla olevaan, sata metriä korkeaan Soneran mastoon.

– Huipuilla on roikuttu yhdellä kädellä ja alhaalla olevat ovat kuvanneet roikkumista ja kiipeämistä. Materiaalia on levitetty sosiaalisessa mediassa. Lisäksi kiipeilyä on harrastettu Savisillan mastossa ja korkeitten rakennusten katoilla, Lähemäen koulun rehtori Vesa Räsänen kertoo.

Teot paljastuivat valvontakamerakuvista – koteihin tiedotettu

Oppilaat jäivät kiinni paikallisen yrityksen turvatallenteiden perusteella.

– Yrityksessä oltiin järkyttyneitä, kun lapset olivat kiivenneet vaaralliselle katolle, jonne pääsi vain ohutta sadevesiränniä pitkin. Mielestäni yritys toimi vastuullisesti, kun halusi asian selvittää ja saada asiasta tiedon lasten vanhemmille.

Asianosaiset oppilaat ovat myöntäneet tekonsa rehtorille, joka on ollut tapauksesta yhteydessä vanhempiin. Hän vetosi puhumaan aiheesta kotona.

– Toivon, että kotona keskusteltaisiin lasten kanssa, miksi mastoihin ja rakennusten katoille tai junanradan vieressä oleviin jännitepylväisiin ei saa kivetä. Koulun vilpitön halu on suojella lapsia ennenaikaiselta kuolemalta tai loppuelämän vammautumiselta.

Sonera selvittää kuinka mastoon kiipeäminen oli mahdollista

Soneran tiedottajan Mira Kettusen mukaan myös yhtiössä oltiin järkyttyneitä tapahtumasta. Mastot on aidattu niin, ettei niihin pitäisi päästä kiipeämään.

– Varmaan suurin vaara siinä on, että tippuu alas. Se säteily ei ole niin vahva, että siitä koituisi ongelmia. Nyt Kalevankankaalle on lähetetty työntekijä tarkistamaan masto, selvittämään se, miten sinne on päästy kiipeämään ja miten pääsy estetään jatkossa, Kettunen kertoo.