Pohjois-Karjalan ely-keskus: Pielisjoella saa onkia

Joensuuta halkovalla Pielisjoella saa onkia muualla paitsi koskissa ja voimalaitosten ylä- ja alapuolella, Pohjois-Karjalan ely-keskukselta kerrotaan. Kalastajien keskuudessa asiasta on ollut epäselvyyttä.

kalastus
Luonnonrauhaa Pielisjoen varrella
Mari Nupponen / Yle

Uuden kalastuslain tulkinta aiheuttaa epätietoisuutta Joensuussa. Vapaa-ajankalastajat ovat tulkinneet lakia niin, että Pielisjoessa ei saisi onkia rannalta käsin.

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen johtava kalatalousasiantuntija Veli-Matti Kaijomaa sanoo, että Pielisjoella saa onkia ja pilkkiä lukuun ottamatta koskien erityislupa-aluetta ja voimalaitosten yhteydessä olevia kalastuskieltoalueita.

Lisäksi alle 18-vuotias ja 65 vuotta täyttänyt sekä kalastonhoitomaksun maksanut voi myös kalastaa yhdellä vieheellä ja vavalla ilman vesialueen omistajan lupaa.

– Meidän linjan mukaan, joka on edellisen lain ajalta, katsomme, että kaupungin koskissa ei voi kalastaa yleiskalastusoikeuksilla.

Yleiskalastusoikeuksilla tarkoitetaan onkimista, pilkkimistä ja viehekalastusta yhdellä vavalla ja vieheellä. Viehekalastus vaatii kalastonhoitomaksun maksamista.

Pielisjoen koskissa on kuitenkin osakaskunnan lupakalastuspaikka, jossa voi kalastaa istutettuja kirjolohia ja taimenia, joten jokeen voi saada kalastusluvan esimerkiksi virvelöintiin.

Kalastajan itse määriteltävä, saako alueella kalastaa

Uudella kalastuslailla halutaan suojella vaelluskaloja. Sen vuoksi kalastamista koskissa ja virta-alueilla on rajoitettu. Kaijomaan mukaan voi olla mahdollista, että kalastajia on hämännyt virta-alueen määritelmä.

Se on kuitenkin sanottu kohtalaisen selvästi laissa.

Veli-Matti Kaijomaa

– Se on kuitenkin sanottu kohtalaisen selvästi laissa.

Kalastuslain mukaan vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueella tarkoitetaan vesistön sellaista aluetta, jossa vesi virtaa silmin havaittavasti alavirtaan päin ja virtapaikan ylävesi on alavettä ylempänä. Virta-alueisiin luetaan koskien läheisyydessä olevat virtapaikat, ei kaikkea virtaavaa aluetta.

– Kyllä kalastajan on mahdollistaa todentaa virta-alue sillä tarkkuudella kuin on tarvetta, Kaijomaa arvioi.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus katsoo, että Pielisjoella voi kalastaa yleiskalastusoikeuksilla lähes joka paikassa, myös joen syvissä ja vuolaasti virtaavilla alueilla.

– Meidän käsityksemme mukaan kalastaminen ei kohdistu Pielisjoessa vaelluskalalajeihin niin, että yleiskalastusoikeutta olisi syytä rajoittaa.

– Kalastajien tulee kuitenkin muistaa, että yleiskalastusoikeudet on alun perin tarkoitettu vesistöjen valtalajien, kuten ahven, hauki, kuha tai istutettujen lajien kalastukseen. Koski- ja virta paikan määrittelyä voidaan tarkentaa sitä mukaa, kun ilmenee tarvetta, Pohjois-Karjalan ely-keskuksen johtava kalatalousasiantuntija Veli-Matti Kaijomaa sanoo.

Yleiskalastusoikeuksien rajoitus on laissa kohdennettu keskeisiin vaelluskalakohteisiin. Pohjois-Karjalassa kohteita on toistakymmentä. Erillisillä rajoituksilla turvataan kalojen vaellusta jokiin ja vaellukselle lähtöä järvelle.

Lisäksi, nyt myös eväleikattu järvilohi on kesä-elokuun kalastuskiellossa Pielisellä ja Saimaan pääaltaalla.