Ministeri Berner Finaviasta: "Kun lähdet siivoamaan sotkua, joudut itse sen keskelle"

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan hänen edeltäjänsä eivät lähteneet siivoamaan Finavian johdannaiskauppoihin liittyviä sotkuja.

talous
Anne Berner
Ministeri Anne Berner piti tiistaina tiedostustilaisuuden, jossa hän kertoi Finavian johdannaistappion taustoista ja selvitystyöstä.Petteri Paalasmaa / AOP

Lentokenttien toiminnasta vastaavan valtionyhtiö Finavian johdannaiskauppojen selvittäminen on ollut hyvin poikkeuksellinen asia valtionyhtiössä, mutta yhtiön operatiivisiin asioihin ei ole puututtu epäsopivalla tavalla, yhtiön asioista vastaava liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) vakuutti tänään Finavian yhtiökokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Lentokenttien toiminnasta vastaava valtionyhtiö Finavia teki vuosina 2009–2011 noin 34 miljoonan euron tappiot johdannaiskaupoilla. Tappioita selvittää Valtiontalouden tarkastusvirasto.

– Ymmärrän, että tämä kokonaisuus on ollut vaikeasti hahmotettavissa. Ymmärrän hyvin myös sen, että edeltäjäni eivät ole halunneet koskea tähän kokonaisuuteen ottaen huomioon, mitä se aiheuttaa. Kun lähdet siivoamaan sotkua, joudut itse sen keskelle, Berner sanoi tiedotustilaisuudessa.

Useita selvityksiä valmistumassa

Viime syksynä Berneriä syytettiin Finavian hallituksen toimintaan puuttumisesta kyseenalaisella tavalla. LVM teetti Bernerin mukaan ulkopuolisen yhtiöoikeudellisen selvityksen, jonka mukaan yhtiön hallituksen ohjeistus ei ole ollut epäsopivaa puuttumista.

– Omistajalla on ollut perusteltu syy huoleen yhtiön hallituksen päätöksentekokyvystä, Berner perustelee.

– Omistaja on halunnut vastuullisesti varmistaa, että yhtiön päätöksentekoprosessi on asianmukainen ja perustuu huolelliseen harkintaan. Omistaja ei ole puuttunut kokonaan omistamansa yhtiön operatiivisiin asioihin epäsopivalla tavalla.

Poliisi epäilee Finavian entistä rahoituspäällikköä ja varatoimitusjohtajaa rikoksista, mutta entisten hallitusten jäsenten osalta asia ei johda syyteharkintaan. Bernerin mukaan yhtiön johdon on otettava huomioon poliisitutkinnoissa ja mahdollisissa syyteharkinnoissa tehtävät päätökset sekä arvioitava mahdollisuus vaatia yhtiölle korvauksia niiden perusteella.

Valtiontalouden tarkastusviraston laillisuustarkastus Finavian johdannaisten vastuukysymyksistä on valmistumassa kesäkuussa. Finanssivalvonnan raportti pankkien toiminnasta johdannaissopimuksien osalta taas valmistuu LVM:n tietojen mukaan juhannukseen mennessä.