Eläimet ja kiipeily ovat Berliinissä lapsiperheiden vetonauloja – tarjolla myös elokuvien maailmaa ja Etelänmeren sademetsää

Kolmen ja puolen miljoonan asukkaan Berliinissä riittää kiinnostavaa nähtävää myös lapsiperheille. Liikkuminen Saksan pääkaupungissa onnistuu hyvin julkisilla liikennevälineillä.

Ulkomaat
Berliinin eläintarhan pääsisäänkäynti.
Berliinin eläintarhan pääsisäänkäynti.Pertti Rönkkö

Berliinin ehdottomasti käymisen arvoisiin kohteisiin kuuluu Länsi-Berliinin ytimessä, Zoologischer Garten -rautatieaseman vieressä sijaitseva eläintarha ”ZOO” (siirryt toiseen palveluun).

Yli 34 hehtaarin alueella elää 14 000 eläintä virtahepoista, kirahveista, jääkarhuista ja muista villieläimistä rapsuteltaviin kilipukkeihin. Sateisena päivänä kohteeksi voi valita pelkästään runsaslajisen akvaarion alligaattorialtaineen.

Perhelippu, joka kattaa kaksi aikuista ja alle 16-vuotiaat lapset, maksaa 39 euroa. Jos käyntiin sisällyttää akvaarion, hinta nousee 50 euroon.

Uutta ja uljasta Berliiniä edustavalla Potzdamer Platzilla sijaitseva ”Legoland Discovery Centre” (siirryt toiseen palveluun) on maailman ensimmäinen sisätiloihin rakennettu Lego-maa. Esillä on kuusi erilaista palikoista koottua rakennelmaa, kuten Berliinin pienoismalli. Siinä on viisi miljoonaa palasta.

Keskuksessa voi seurata ja kokeilla, mitä kaikkea legoista voi tehdä. Sisäänpääsy maksaa kellonajasta riippuen 14,00–18,50 euroa. Hinta on sama lapsille ja aikuisille.

Kiipeilyä kansanpuistossa

Berliinin suurin, yli 150 hehtaarin kokoinen kiipeilymaailma ”Waldhochseilgarten Jungfernheide” (siirryt toiseen palveluun) löytyy Charlottenburgissa sijaitsevasta Jungfernheiden kansanpuistosta.

Se tarjoaa monia kiipeilyseiniä ja -ratoja. Reitit on merkitty eri väreillä vaikeusasteiden mukaan. Helpoimmalle radalle pääsevät jo 6-vuotiaat, jos vain pystyvät tarttumaan käsillään 1,45 metrin korkeudella oleviin kiinnikkeisiin.

Kiipeily- ja turvavarusteet voi vuokrata paikan päältä. Lippu maksaa arkisin 10 euroa ja viikonloppuisin 12 euroa henkilöltä.

Huippukohteisiin kuuluu myös luonnonhistoriallinen museo, ”Museum für Naturkunde”.

Pikkupoika ihastelee jättiläismäistä hämähäkkiä Berliinin luonnontieteellisessä museossa.
Pikkupoika ihastelee jättiläismäistä hämähäkkiä Berliinin luonnontieteellisessä museossa.Pertti Rönkkö

Sen kokoelmista löytyy muun muassa dinojen ja monien muiden sukupuuttoon kuolleiden eläinten luurankoja sekä täytettyjä eläimiä, kuten ZOO-eläintarhan kuuluisa jääkarhu Knut.

Eläinten ääniä voi kuunnella yli 100 000 ääntä käsittävässä ääniarkistossa. Lapsien käytössä on mikroskooppeja ja muita apuvälineitä, joilla voi tarkastella luonnon ihmeitä. Perhelippu maksaa 15 euroa.

Elokuvapuiston kuuluisa Nukkumatti

Berliinistä on helppo käydä yleisillä kulkuneuvoilla Potsdamin puolella sijaitsevassa ”Filmpark Babelsberg” (siirryt toiseen palveluun) -elokuvapuistossa. Siellä pääsee tutustumaan elokuvien ja tv-ohjelmien tekemiseen sekä myös lukemattomien suomalaisten silmiin unihiekkaa heittäneen Nukkumatin maailmaan.

Puistossa voi osallistua virtuaaliselle sukellusvenematkalle sekä seurata lähituntumalta, miten sijaisnäyttelijät suoriutuvat elokuvissa vaarallisilta näyttävistä tehtävistään. Aikaa vierähtää helposti viisikin tuntia. Perhelippu maksaa 60 euroa.

Entinen tehdashalli, nykyinen trooppinen paratiisi

Berliinistä ei tarvitse matkustaa kuin 60 kilometriä etelään Brandiin, kun pääsee loikoilemaan Etelänmeren saaren hiekkarannalle ja polskuttelemaan sinisessä laguunissa. Siellä entiseen ilmalaivojen telakkahalliin on nimittäin pystytetty troppinen paratiisi, ”Tropical Islands” (siirryt toiseen palveluun).

Sata metriä korkeaan halliin on kasvatettu aito sademetsä. Paikalta löytyy myös balilainen hiekkaranta, laguuni ja saunamaailma. Maisemia voi halutessaan ihailla 60 metrin korkeuteen nousevasta näköalapallosta.

Hallin valaistus ja äänet muuttuvat vuorokaudenajan mukaan. Ilman ja veden lämpötila on 28 astetta. Laguunissa voi uida ja sukellella perusvälineillä 32-asteisessa vedessä.

Brandiin pääsee Berliinistä 50 minuutissa tiuhaan kulkevilla paikallisjunilla. Asemalta on hallille ilmainen bussikuljetus. Lippu maksaa 49 euroa hengeltä. Alle 5-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Samalla maksulla voi oleskella ympäri vuorokauden avoinna olevassa hallissa 19 tuntia.