Lappeenrannan Energian järjestelmistä löytyi useita tietoturva-aukkoja

Tietoturvahyökkäysten kasvava määrä on saanut Lappeenrannan Energian päivittämään tietoturvansa. Yhtiön sisäisessä selvityksessä paljastui useita ongelmakohtia, joita nyt ollaan paikkaamassa.

Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Lappeenrannan Energia oy on joutunut uudistamaan tietojärjestelmiensä turvallisuuden. Yhtiössä on kevään aikana tehty ensimmäinen koko konsernin kattava tietoturvaselvitys. Siinä löytyi useita ongelmakohtia, joiden korjaaminen on aloitettu.

Löytyneistä ongelmista Lappeenrannan Energia vaikenee visusti. Yhtiö ei halua paljastaa ongelmakohtia tietoturvahyökkäyksen pelossa. Hyökkäys voisi tarkoittaa esimerkiksi laajoja sähkökatkoja.

Lappeenrannan Energiaverkot oy:n toimitusjohtaja Arto Taipaleen mukaan Lappeenrannan Energia on tehnyt tietoturvapäivätyksiä sähköverkolleen säännöllisesti, mutta tuore selvitys osoitti, että ongelmakohtia on olemassa.

– Reikiä paikataan parhaillaan, mutta kaikkia heikkoja kohtia on vaikea löytää, kertoo Arto Taipale.

Taipaleen mielestä Venäjä ei ole ainoa suunta, josta tietoturvahyökkäys voi tulla, vaan niihin on varauduttava ihan kaikista ilman suunnista.

– Sen ei välttämättä tarvitse olla terroristi, vaan näppäräsorminen tietokonenörttikin voi saada isoa vahinkoa aikaan, Taipale sanoo.

Lappeenrannan Energia tilasi tietoturvaselvityksen ulkopuoliselta asiantuntijalta. Taipaleen mukaan tietoturva on niin monimutkainen asia, että katsottiin parhaaksi luottaa asiantuntijaan.

Lappeenrannan kaupungin omistamaan Lappeenrannan Energia oy:hyn kuuluvat sähkönsiirtoyhtiö Lappeenrannan Energiaverkot oy ja Lappeenrannan lämpöverkot oy.