Loma-Ruotsi hemmottelee lapsiperheitä

Kesäinen Ruotsi tarjoaa turistille huvipuistoja, kauniita merimaisemia ja monenlaisia museoita.

Gröna Lundin huvipuisto on yksi Tukholman vetonauloista. Kuva: Tuomas Ojala

TUKHOLMA Ruotsin kesäinen tarjonta lapsiperheille on runsas. Teemapuistoja ja nähtävyyksiä löytyy ympäri maata.

Vaikka Ruotsin luonto ja maisemat muistuttavat suurelta osin Suomea, voi täydellisen maisemanvaihdoksen tehdä lähtemällä vaikkapa Gotlantiin (siirryt toiseen palveluun).

Suoria lentoja lähtee Helsingistä kesäaikaan useampana päivänä viikossa. Lauttaliikenne (siirryt toiseen palveluun) saarelle lähtee Nynäshamnista, 60 kilometriä Tukholmasta etelään.

Tukholman huvipuisto ja vesiajelut

Tukholmassa lapsiperheiden kohteista ehdoton paikka on Djurgårdenin saari. Sieltä löytyy useita erilaisia retkikohteita kuten esimerkiksi ulkoilmamuseo Skansen ja huvipuisto Gröna Lund.

Djurgårdenille pääsee (siirryt toiseen palveluun) bussilla, raitiovaunulla tai Skeppsbrolta lähtevällä lautalla. Jos liikut autolla, kannattaa pysäköidä Östermalmin puolelle, sillä Djurgårdenin saarella pysäköintipaikkoja on vähän ja hinnat ovat tähtitieteelliset.

Jos aiot vierailla Tukholmassa useammassa kohteessa, kannattaa harkita Tukholma-passin (siirryt toiseen palveluun) hankkimista.

Ruotsissa monet museot ovat ottaneet myös perheen pienimmät huomioon. Esimerkiksi sekä Tukholmasta että Malmöstä löytyy nykytaiteenmuseo Moderna Museet, jossa on taidetyöpaja lapsille. Museossa järjestetään myös kierroksia lapsille ja jopa vauvoille.

Tukholmassa voi myös tiedustella mahdollisuutta suomenkieliseen opastukseen soittamalla ennen käyntiä museon puhelinvaihteeseen: +46-(0)8- 5202 3500.

Tekniikkaa Södertäljessä

Södertäljessä, noin 30 minuutin automatkan päässä Tukholmasta löytyy tekninen museo Tom Tits Experiment (siirryt toiseen palveluun), jossa voi päästä tekemään tieteellisiä kokeita.

Koska suurin osa näyttelystä on sisätiloissa, on paikka oivallinen vierailukohde sateisena päivänä. Paikka sopii hyvin kaikenikäisille.

Lounaan voi ostaa joko lounasravintolasta tai kahvilasta. Rakennuksessa on myös ruokasali omien eväiden syömiseen.

Sisäänpääsymaksu on noin 25 euroa, lapset pääsevät näyttelyyn alle kahdenkympin.

Astrid Lindgrenin maailma

Jos haluaa tehdä syväsukelluksen Astrid Lindgrenin tarinoihin, on kirjailijan Smoolannissa sijaitseva kotikaupunki Vimmerby ehdoton matkakohde. Vimmerby sijaitsee reilun kolmen tunnin automatkan päässä Tukholmasta.

Astrid Lindgrenin maailmassa Vimmerbyssä tapaa Lindgrenin tarinoista tuttuja hahmoja. Kuva: Tuomas Ojala

Kaupungin suurin nähtävyys on Astrid Lindgrens Värld -teemapuisto, jossa kirjoista tutut hahmot esittävät tarinoiden kohtauksia ja leikkivät lasten kanssa. Tämän vuoden uutuus on 17. kesäkuuta vihittävä Veljeni Leijonamielen miljöö.

Sisäänpääsymaksu on hieman alle 30 euroa.

Aivan puiston vierestä löytyy myös kirjailijan kotitaloon tehty museo Astrid Lindgrens Näs.

Seudulla on runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja (siirryt toiseen palveluun). Muutaman kilometrin päässä sijaitsevalta Nossenbadenin leirintäalueelta löytyy hyvä uimaranta sekä edullinen vuokrattava saunalautta.

Åbron panimolla voi tutustua oluen valmistuksen saloihin. Panimon yhteydessä on myös ruokaravintola.

Tuomas Ojala, Tukholma